VCG/Getty Images
Mand og bølge

Er en ny kategori for orkaner nødvendig?

Den globale opvarmning giver os kraftigere orkaner. Betyder det, at den nuværende skala kan blive sprængt?

Tropiske orkaner kategoriseres forskelligt, alt efter hvor i verden de huserer. Den øverste kategori er dog altid åben i toppen. Det betyder, at lige meget hvor voldsom en tropisk orkan er, så passer den stadig ind.

Kategorierne er bestemt ud fra maksimal vindhastighed. Nogle meteorologiske institutter bruger gennemsnittet over et minut, andre bruger tre eller ti minutter.

Skalaen går kun til fem

I dag har de fleste orkanskalaer fem trin. Det gælder fx for tropiske orkaner i Atlanterhavet og det centrale og østlige Stillehav. Det er dem, amerikanerne kalder hurricanes.

En hurricane i kategori 5 leverer en et-minuts gennemsnitsvind på mindst 70 meter pr. sekund eller 252 km/t.

Orkan

I 2015 hærgede orkanen Patricia Mexicos vestkyst. Hvis der fandtes en kategori 6 for orkaner, ville Patricia tilhøre den.

© Shutterstock

Kategori 6 vil bryde 288 km/t

Gennemsnitlig vind målt i løbet af et minut.

  • Kategori 1: 119-153 km/t
  • Kategori 2: 154-177 km/t
  • Kategori 3: 178-208 km/t
  • Kategori 4: 209-251 km/t
  • Kategori 5: 252-288 km/t
  • MULIG KATEGORI 6: Over 288 km/t

Hvert trin på skalaen er ca. 10 meter pr. sekund, så kategori 6 burde altså begynde ved 80 meter pr. sekund eller 288 km/t.

Med den grænse har kloden allerede oplevet fem kategori 6-hurricanes i Atlanterhavet og tre det østlige Stillehav. Den stærkeste var monsteret Patricia i oktober 2015, hvor vindhastigheden satte verdensrekord med 345 km/t.

FN’s klimapanel, IPCC, forudser, at antallet af tropiske orkaner forbliver stabilt eller falder lidt i en varmere verden. Til gengæld bliver de allerstærkeste endnu stærkere.