Fremtiden byder på flere orkaner
Forleden ramte en af de voldsomste tropiske orkaner Vanuatu i Stillehavet. Men vi kan se frem til endnu flere af de destruktive vindsystemer i takt med, at kloden bliver varmere.

I flere døgn stod orkanen “Pam” ude over Stillehavet og voksede sig stor og stærk. Da vindene i orkanen nåede en hastighed omkring 300 km/t., satte det enorme vindsystem kurs mod ø-nationen Vanuatu, hvor det gik i land natten til lørdag den 14. marts. Da “Pam” igen forlod de små øer, lå store dele af landet i ruiner.
“Pam” var en kategori 5-orkan. Det vil sige, at den kunne mønstre vinde med en hastighed over 250 km/t. – faktisk var vindene så kraftige, at “Pam” er en af de voldsomste orkaner i Stillehavet nogensinde.
Global opvarmning forværrer tropiske storme
Den rekord får orkanen imidlertid nok ikke lov til at være indehaver af særlig længe. I takt med at den globale temperatur stiger, vil flere af de ekstremt ødelæggende kategori 5-orkaner angribe verdens kyster, vælte hele skove omkuld og lægge samfund øde.
Orkanerne lever af varmt havvand over 26 grader celcius, som fordamper fra havets overflade. Jo varmere vandet er, desto mere energi tilfører det vindsystemerne, så vindene bliver kraftigere og mere ødelæggende.
Læs meget mere om orkaner her!
Varmt klima skaber nye orkaner
Men et varmere klima gør ikke kun vindene kraftigere – varmen kan også gøre, at de kraftige tropiske orkaner opstår steder i verden, hvor vandet tidligere ikke var varmt nok.
I forvejen er de tropiske orkaner klodens mest destruktive vinde, fordi vindsystemerne kan vokse sig flere tusinde kilometer brede og ramme store områder på én gang.
Varmt hav skaber lavtryk
De tropiske supervinde opstår, når havtemperaturen overstiger 26,5 grader ved overfladen. Få den fulde forklaring her.