Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hurricane Frances

Hvad betyder orkanens øje?

Hvordan kan der være fuldstændig vindstille inde midt i en rasende orkan?

Orkanens øje er navnet på det vindstille område midt i en orkan. Normalt har øjet en diameter på 30-60 km, men kan variere fra 8 km til over 200 km. Inde i øjet er der stille, kun lidt nedbør og ofte skyfrit. Men lommer eller arme fra det omgivende stormsystem kan trænge ind og spolere stilheden.

Varmere i midten

Der er lunt i øjet, 12 km over havets overflade er øjet fx ti grader celsius varmere end den omgivende orkan. Det er placeringen i orkanens midte, der gør øjet vindstille.

Det er det samme princip, som når vi ser et cykelhjul i bevægelse. Helt inde i hjulets midte er der ikke meget fart, men jo længere vi kigger ud ad egerne, jo større bliver farten.

Hvordan opstår orkanens øje?

Hvad der i første omgang danner orkanens øje, vides ikke med sikkerhed, men forskerne mener, at et øje er en fysisk forudsætning for alle roterende væsker og dermed også for nedbøren i en orkan.

Varme og fugtighed er en forudsætning for, at et øje i en orkan opstår, og fænomenet findes derfor kun i de voldsomme orkaner, der raser omkring troperne, hvor havene er varmere end 27 grader celcius.

Årsagen er, at stormedannes ved, at varm og kold luft mødes, og over de varme have er dette møde ekstremt.

Så længe varmen og fugtigheden er til stede, styrkes orkanen, men når den driver ind over land, aftager den i styrke.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul