Hvordan får orkanerne deres navne?

Orkaner har tit drenge- eller pigenavne, men hvorfor skal de egentlig have et navn, og hvem er det, der bestemmer, hvad de skal hedde?

orkan navne

En orkan er en meget kraftig storm, som når en hastighed på minimum 64 knob, knap 120 km/t. Orkaner er så farlige vejrfænomener, at mange forskellige myndigheder og meteorologer verden over er nødt til at arbejde sammen for at følge deres mulige vej mod land.

Derfor er det praktisk at bruge et navn, så alle ved, hvilken orkan der er tale om. Igennem hundreder af år har befolkningen i Vestindien opkaldt orkaner efter den helgen, som var knyttet til den dag, hvor orkanen optrådte.

I 1953 begyndte USA’s National Weather Forecast at give storme kvindenavne.

Det fik dog kvindebevægelsen til at protestere, og siden 1979 har man brugt kvinde- og mandsnavne ligeligt. Navnene afspejler ofte de lande, som omgiver det hav, hvor orkanen opstår – fx bruges franske, spanske og engelske navne om orkaner, der opstår i Atlanterhavet.

Internationale navne

I dag er det den internationale World Meteorological Organization, som bestemmer, hvilke navne der skal bruges. Der er forskellige lister i omløb med mulige navne på orkaner i forskellige verdensdele.

De samme navne bruges igen og igen, men hvis en orkan har været særligt skadevoldende, bliver dens navn fjernet fra listerne. Navnene Mitch og Audrey kan fx ikke bruges igen.