Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

orkan navne
Naturen - Orkan

Hvordan får orkanerne deres navne?

Orkaner har tit drenge- eller pigenavne, men hvorfor skal de egentlig have et navn, og hvem er det, der bestemmer, hvad de skal hedde?

En orkan er en meget kraftig storm, som når en hastighed på minimum 64 knob, knap 120 km/t. Orkaner er så farlige vejrfænomener, at mange forskellige myndigheder og meteorologer verden over er nødt til at arbejde sammen for at følge deres mulige vej mod land.

Derfor er det praktisk at bruge et navn, så alle ved, hvilken orkan der er tale om. Igennem hundreder af år har befolkningen i Vestindien opkaldt orkaner efter den helgen, som var knyttet til den dag, hvor orkanen optrådte.

I 1953 begyndte USA’s National Weather Forecast at give storme kvindenavne.

Det fik dog kvindebevægelsen til at protestere, og siden 1979 har man brugt kvinde- og mandsnavne ligeligt. Navnene afspejler ofte de lande, som omgiver det hav, hvor orkanen opstår – fx bruges franske, spanske og engelske navne om orkaner, der opstår i Atlanterhavet.

Internationale navne

I dag er det den internationale World Meteorological Organization, som bestemmer, hvilke navne der skal bruges. Der er forskellige lister i omløb med mulige navne på orkaner i forskellige verdensdele.

De samme navne bruges igen og igen, men hvis en orkan har været særligt skadevoldende, bliver dens navn fjernet fra listerne. Navnene Mitch og Audrey kan fx ikke bruges igen.

Læs også:

Orkan
Orkan

Orkaner forværres af klimaforandringer

4 minutter
Orkan

Sådan opstår en tropisk orkan

3 minutter
Orkan
Orkan

LISTEN: 4 kraftige orkaner i Norden

3 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul