Orkan

Orkaner forværres af klimaforandringer

Med vindstød på op mod 300 km/t hører den tropiske orkan til naturens mest frygtindgydende fænomener. Nu blæser klimaforandringerne endnu mere liv i de vilde hvirvelvinde.

Med vindstød på op mod 300 km/t hører den tropiske orkan til naturens mest frygtindgydende fænomener. Nu blæser klimaforandringerne endnu mere liv i de vilde hvirvelvinde.

Shutterstock
© NOAA

UPDATE: Kæmpeorkan går i land i det sydlige USA

Kategori 4-orkanen Laura gik den 27. august i land i delstaten Louisiana med vindhastigheder op mod 240 km/t.

De amerikanske myndigheder i National Hurricane Center advarer mod en katastrofal stormflod, der bliver presset ind fra Den Mexicanske Golf og anslået kan trænge 60 kilometer ind i landet. Nogle området kan blive oversvømmet med helt op til 6 meter havvand.

Over en halv million amerikanere er blevet beordret til at evakuere deres hjem – myndighederne husker stadig med gru på orkanen Katrina, der ramte den nærliggende storby New Orleans i 2005 og kostede 1200 mennesker livet.

U.S. National Weather Service udsender en klokkeklar opfordring på deres Facebook-side: "Take action now to protect your life!"

Dette år kan slå alle rekorder
Orkansæsonen i Atlanterhavet og Den Mexicanske Golf løber frem til november, og i år har det amerikanske vejrbureau NOAA varslet, at antallet kan blive rekordhøjt.

Bureauet forventer op til 25 navngivne storme i år, hvoraf 11 kan blive orkaner – dobbelt så mange som på et gennemsnitligt år.

Sidste år var USA og Caribien også plaget af en af de værste orkaner i historien, da Dorian ramte Bahamas og USA's østkyst.

Læs mere nedenfor.

Orkanen Dorian satte kedelig rekord

En ellers relativt stille sæson for tropiske orkaner i Atlanterhavet får en larmende afslutning, da orkanen Dorian rammer Great Abaco Island på det nordvestlige Bahamas den 1. september 2019.

Med vindstød på 295 km/t forvandler den tropiske orkan det smukke øparadis til pindebrænde. Tagene flyver af husene, biler vælter omkuld, og stormbølger på op til syv meter skaber store oversvømmelser.

Da den destruktive orkan endelig slipper sit tag i Bahamas nogle dage senere og bevæger sig op ad den amerikanske østkyst, er i alt 77 mennesker døde. 245 mænd, kvinder og børn er stadig savnet.

Video: Orkan æder sig gennem Bahamas

Hvordan måles en orkan?

Orkanen Dorian skrev sig ind i rekordbøgerne som den kraftigste orkan, der nogensinde har ramt Bahamas.

De kraftige vinde på knap 300 km/t sendte den tropiske orkan til tops på den såkaldte Saffir-Simpson-skala, der kategoriserer orkaner.

Kategori 1-orkaner begynder ved 119 km/t, og når vindhastighederne op på mere end 250 km/t, står man over for en kategori 5-orkan.

Bliver orkaner kraftigere?

Engang hørte en kategori 5-orkan til sjældenhederne. Men da Dorian raserede i 2019, var det den femte kategori 5-orkan i Atlanterhavet på blot fire år.

Fire år i træk med kategori 5-orkaner er aldrig før registreret i Atlanterhavet. Og skal man tro FN’s klimapanel (IPCC), kan vi godt berede os på endnu flere kraftige orkaner.

IPCC forudsiger, at orkanernes maksimale intensitet vil stige med omkring fem procent i dette århundrede takket være den globale opvarmning.

Som orkaneksperten Jennifer Collins fra University of South Florida sagde det til den britiske avis The Guardian i 2019:

“Vi ser allerede klimaforandringernes påvirkning nu. Og mens der ikke er enighed om, hvorvidt en varmere klode giver flere orkaner generelt, er der enighed om, at stigende temperaturer i havene skaber flere kraftige orkaner med større ødelæggelser til følge.”