Shutterstock
Orkan

Orkaner forværres af klimaforandringer

Med vindstød på op mod 300 km/t hører den tropiske orkan til naturens mest frygtindgydende fænomener. Nu blæser klimaforandringerne endnu mere liv i de vilde hvirvelvinde.

© NOAA

UPDATE: Kæmpeorkan går i land i det sydlige USA

Orkanen Dorian satte kedelig rekord

En ellers relativt stille sæson for tropiske orkaner i Atlanterhavet får en larmende afslutning, da orkanen Dorian rammer Great Abaco Island på det nordvestlige Bahamas den 1. september 2019.

Med vindstød på 295 km/t forvandler den tropiske orkan det smukke øparadis til pindebrænde. Tagene flyver af husene, biler vælter omkuld, og stormbølger på op til syv meter skaber store oversvømmelser.

Da den destruktive orkan endelig slipper sit tag i Bahamas nogle dage senere og bevæger sig op ad den amerikanske østkyst, er i alt 77 mennesker døde. 245 mænd, kvinder og børn er stadig savnet.

Video: Orkan æder sig gennem Bahamas

Den 1. september 2019 gik orkanen Dorian i land på Bahamas med vindhastigheder på knap 300 km/t. Så høje vindhastigheder ved møde med landjorden er kun én gang tidligere blevet observeret i forbindelse med en orkan i Atlanterhavet. Det skete i forbindelse med den “berømte” Labor Day-orkan, som ramte Florida Keys med samme vindhastigheder 2. september 1935.

Hvordan måles en orkan?

Orkanen Dorian skrev sig ind i rekordbøgerne som den kraftigste orkan, der nogensinde har ramt Bahamas.

De kraftige vinde på knap 300 km/t sendte den tropiske orkan til tops på den såkaldte Saffir-Simpson-skala, der kategoriserer orkaner.

Kategori 1-orkaner begynder ved 119 km/t, og når vindhastighederne op på mere end 250 km/t, står man over for en kategori 5-orkan.

Bliver orkaner kraftigere?

Engang hørte en kategori 5-orkan til sjældenhederne. Men da Dorian raserede i 2019, var det den femte kategori 5-orkan i Atlanterhavet på blot fire år.

Fire år i træk med kategori 5-orkaner er aldrig før registreret i Atlanterhavet. Og skal man tro FN’s klimapanel (IPCC), kan vi godt berede os på endnu flere kraftige orkaner.

IPCC forudsiger, at orkanernes maksimale intensitet vil stige med omkring fem procent i dette århundrede takket være den globale opvarmning.

Som orkaneksperten Jennifer Collins fra University of South Florida sagde det til den britiske avis The Guardian i 2019:

“Vi ser allerede klimaforandringernes påvirkning nu. Og mens der ikke er enighed om, hvorvidt en varmere klode giver flere orkaner generelt, er der enighed om, at stigende temperaturer i havene skaber flere kraftige orkaner med større ødelæggelser til følge.”