Sjældent fænomen fryser Europa til is

En 'hedebølge' i 30 kilometers højde har sendt kolde vinde fra Sibirien hele vejen ned gennem Europa.

Sneboldkamp brød ud på Peterspladsen i Rom, efter et kraftigt snevejr ramte byen mandag.

© Scanpix

Ved Roms turistattraktion Circus Maximus stod folk i mandags på snowboard og ski. Og i England er skoler blevet lukket og flyvninger aflyst, fordi sneen er væltet ned.

Et tæppe af kold luft fra Sibirien - populært kaldet 'bæstet fra øst' - har i den seneste uge forvandlet store dele af Europa til en kummefryser.

Men faktisk skyldes kulden, at der har været atypisk varmt et andet sted - 30 kilometer oppe i luften over Nordpolen.

I starten af februar steg temperaturen i luftlaget på få dage med 50 grader.

Fænomenet kaldes 'pludselig stratofærisk opvarmning', og det har skabt kaos i den enorme arktiske kuldehvirvel - den polare vortex - som normalt fastholder kulden om Arktis.

Varmerekord skyder kold luft sydpå

Opvarmningen af stratosfæren skyldes, at det har været unormalt varmt i Arktis.

I 2018 har temperaturen ved vejrstationen i Cape Morris Jesup - et af de landområder tættest på den geografiske nordpol - ligget over nulpunktet i samlet 60 timer.

Det smadrer den tidligere rekord, som lød på 16 timer i 2011.

Da varmen på Arktis i starten af februar steg til vejrs, blev den polare votex delt i to, hvilket forstyrrede de normale vindsystemer i stratosfæren.

Længere nede i atmosfæren medførte det, at de kraftige jetstrømmene - som har stor inflydelse på vejret - fik udsving og åbnede op for, at kold luft kunne søge mod syd.

Imens har et massivt højtryk over Skandinavien virket som affyringsrampe for den kolde luft fra nordøst, der uforstyrret har kunnet rejse hele vejen ned gennem Europa.