Shutterstock/Dafinchi
Juli heeft het warmterecord gebroken. Hier zie je een thermometer in Nederland die op 40 graden staat.

Sommeren 2019 står til at slå alle varmerekorder

Europæisk klimatjeneste fastslår, at juli 2019 globalt set var den varmeste måned i historien. Det tegner et foruroligende billede af sommeren 2019, da juni også slog varmerekord.

Det var ikke kun dig, der svedte i sommeren 2019 – det gjorde hele kloden.

Ifølge den europæiske klimatjeneste Copernicus Climate Change Service har både juli og juni 2019 slået international varmerekord og står nu som nogle af de varmeste måneder i historien.

Begge måneder var præget af intense hedebølger, der sendte temperaturer op over 40 grader i store dele af Vesteuropa.

Dertil var der uregelmæssige høje temperaturer i Afrika og Asien, mens lande som Grønland, Sibirien og Alaska også nåede ekstreme varmeniveauer.

Milliarder tons smeltevand

I Grønland flød der i juli måned hele 197 milliarder tons smeltevand fra den grønlandske indlandsis, hvor normalen for perioden er mellem 60-70 milliarder tons.

Samtidig smeltede massive mængder af is den 31. juli, hvilket betød, at der på 24 timer flød tre gange så meget grønlandsk smeltevand ud i Atlanterhavet som på en normal sommerdag.

De enorme vandmasser blev fanget på video af den prisbelønnede amerikanske videnskabsjournalist Laurie Garrett, da hun var på besøg i byen Kangerlussuaq.

Se hendes video nedenfor

Rekord med marginaler - men

Selvom juli er noteret som den varmeste måned nogensinde, er det kun med 0,04 grader celsius foran juli 2016 og 0,56 grader celsius over den globale gennemsnitstemperatur for måneden.

Alligevel er forskere bekymrede.

For varmen i 2016 var i høj grad påvirket af vejrfænomenet El Niño, der det år var særlig voldsom og sendte globale temperaturer på himmelflugt.

I 2019 var El Niño ikke i nærheden af styrken fra 2016.

Hvor juli kun marginalt slog varmerekord, var juni mere mærkbar.

Her nåede temperaturen 0,1 grader over det globale gennemsnit for måneden og hele to grader over det europæiske temperaturgennemsnit.

Hittegolven in Europa braken in 2019 alle warmterecords.
© Shutterstock /Darren Green

Europæiske varmerekorder i 2019

Sommerens hedebølger lå især tung over Europa og satte varmerekorder i flere lande.

Belgien

I Belgien nåede temperaturen den 25. juli op på 41,8 grader i kommunen Begijnendijk og toppede dermed den tidligere rekord på 38,8 grader celsius fra 1947.

Holland

Den 25. juli målte man 40,7 grader celsius på den hollandske flyvebase Gilze Rijen, og rekorden på 38,8 grader celsius fra 1944 blev dermed slået med 1,9 grader.

Tyskland

I den tyske by Lingen nåede temperaturen den 25. juli op på 42,6 grader celcius og manede rekorden på 40,3 grader celsius til jorden.

Storbritannien

I Storbritannien blev rekorden på 38,5 grader celcius fra 2003 slået, da termometeret den 25. juli ramte 38,7 grader celsius i Cambridge.

Luxembourg

I Luxembourg blev der målt 40,8 grader celsius i byområdet Steinsel. Det er 2,1 grader mere end den tidligere rekord.

Frankrig

Kviksølvet nåede den 28. juni op på 46 grader i franske Vérargues og satte den gamle rekord til dørs med omkring to grader.