Tornado

tornadoer på en mark

Tornadoer kan ligge byer i ruiner

Tornado er et vejrfænomen, der er blevet registreret på alle kontinenter undtagen Antarktis. Det er dog kun enkelte steder, hvor forholdene er optimale til at skabe store og ødelæggende tornadoer. Det hårdest ramte land er USA, og det skyldes de store sletter i Midt-staterne, også kaldet Tornado Alley, hvor varm luft fra Den mexicanske golf kolliderer med den kolde luft fra vest. Tornadoer kategoriseres ved hjælp af Fujita-skalaen, der placerer dem på en skala fra F-0 til F-5 alt efter, hvor store dens ødelæggelser er. Tornadoen, der ramte byen Joplin i Missouri i 2011 var F5. Tornadoen havde en bredde på 1,6 kilometer og nåede op på en vindstyrke på 320 kilometer i timen. 158 mennesker omkom og skaderne løb op i ca. 17 milliarder kroner. De nordiske støvhvirvler eller skypumper, som kan betragtes som små tornadoer ligger generelt på F0 og F1, hvor skader tæller væltede træer og tagskader. Bliv klogere på det vilde vejrfænomen her på siden, hvor vi har samlet vores mest hæsblæsende artikler omkring tornadoer.

Hvordan opstår en tornado?

Når kold luft kolliderer med varm og fugtig luft, udvikles kraftige byge- og tordenskyer - en såkaldt supercelle. En supercelle kan strække sig cirka 20 kilometer op i luften og give regn, torden eller hagl. Dertil kan den, under de rette betingelser, skabe en tornado.

En tornado opstår, når varm luft kolliderer med den kolde luft fra supercellen og skaber en rotation. På den nordlige halvkugle drejer tornadoer mod uret, og på den sydlige halvkugle drejer de med uret.

Kollisionen af varm og kold luft skaber en såkaldt mesocyklon, som er tragten eller selve tornadoens krop. Den roterer i en opadgående retning, og kan derfor rykke træer og huse op fra jorden og blæse dem flere kilometer væk.

En tornado begynder at dø, når den enten løber tør for fugt i luften eller vejret bliver mere stabilt. Det kan vare et par minutter eller op til flere timer. Den længste registrerede levetid for en tornado er 3,5 time.

tornado blæser over mark

© Shutterstock

Hvordan måler man en tornado?

I 1971 skabte Ted Fujita fra Chicago Universitet Fujita-skalaen, som stadig anvendes i dag.

Skalaen er udelukkende baseret på graden af ødelæggelser og kan derfor først bruges efter, tornadoen har været der. I de fleste tilfælde opstår tornadoer på åbne sletter eller marker, og her er det ikke muligt at kunne kategorisere dem, da der ikke er mulighed for at bedømme skaderne.

Skalaen er opsat ud fra teoretisk vindstyrke og ødelæggelse.

  • F-0: 64-116 km/t: Let.
  • F-1: 117-180 km/t: Moderat.
  • F-2: 181-253 km/t: betydelig.
  • F-3: 254-332 km/t: Svær.
  • F-4: 333-418 km/t: Voldsom.
  • F-5: 419-512 km/t: Meget voldsom.
tornado ødelægger hjem

© Shutterstock

Hvad er forskellen på cykloner, tyfoner, orkaner og tornadoer?

En cyklon, tyfon eller orkan er generelt det samme vejrfænomen, der dækker over storme med en vindstyrke over 240 kilometer i timen og en diameter over 560 kilometer.

Stormene har dog forskelligt navn alt efter lokation. En cyklon skabes i det Sydlige Stillehav og Indiske Ocean. En tyfon skabes i det Nordvestlige Stillehav, og en orkan skabes i det Nordøstlige Stillehav og Atlanterhavet.

Tornadoer er betydelig mindre og forekommer oftere. De har en typisk størrelse på mellem 100 til 600 meter i diameter og kan blive helt op til 20 kilometer høje. Dertil kan tornadoer have en rotationskraft på 500 kilometer i timen, og det er denne styrke, som kan efterlade byer i ruiner.

orkan-fra-rummet

© Shutterstock