Tornado

Tornadoer er ekstremt voldsomme roterende vinde, der kommer i kontakt med meget kraftige bygeskyer i grænsefladen mellem varm, fugtig luft og kold, tør luft. Verdens værste tornadoer har ødelagt områder og skabt kaos flere gange. Især USA er ofte ramt, hvor der tælles mere end 1000 tornadoer på et år. Vi har samlet vores bedste artikler her på siden, så du kan du blive klogere på et af naturens mest fascinerende vejrfænomener.

Hvad er en tornado?

Tornadoen fejer hen over Jorden med op til 200 kilometer i timen, mens vindhastigheden i tornadoens roterende bevægelse kan nå op på 500 kilometer i timen.

© Shutterstock

Hvad er en tornado og hvordan opstår den?

Hvad er det for nogle kræfter, som pludselig kan få luften til at snurre rundt med højt fart og skabe en tornado?

Når kold, tør luft, mødes med varm, fugtig luft, bliver en tornado dannet. Her bliver atmosfæren ustabil, og der udvikles kraftige bygeskyer med opdrift af luft.

Med højden skifter vinden retning og hastighed, så der skabes en kraftig roterende opdrift i bygeskyen. Dermed strækker rotationen opad, så rotationen bliver både hurtigere og stærkere.

De små hvirvler ved underskyen trækkes i den roterende opdrift, så der dannes en skytragt på skyens underside. Når skytragten til sidst rører Jorden, er tornadoen fuldt udviklet.

Efter at tornadoen har nået sin maksimale styrke, begynder den at blive smallere, at hælde, sno sig om sig selv, og til sidst dø ud.

 

 

Hvordan opstår en tornado?

En tornado går også under betegnelsen skypumpe, som er en svagere udgave af den kragtige hvirvelvind. 

© Shutterstock
Verdens værste tornado

Ødelæggelserne efter en tornado kan være massive og kan koste mange mennesker deres hjem. 

© Shutterstock

Verdens værste tornado

Tornadoer dannes mange steder i verden, men primært i USA, hvor de centrale dele af landet især er ramt.

Men den største dræbertornado, verdens værste tornado var “Daulatpur-Saturia, Bangladesh-tornadoen”. Tornadoen blev dannet i Manikganj-distriktet i Bangladesh 26. april 1989. Man mener, at tornadoen dræbte 1.300 mennesker. Derudover omkom over 12.000, og mere end 80.000 blev hjemløse.  

Tornado fakta:

  • Vindhastigheden i en tornado kan nå op på 500 kilometer i timen.
  • Det er især de amerikanske stater Texas, Oklahoma, Kansas, Nebraska og South Dakota som er udsat. Området har tilnavnet Tornado Alley.
  • I mange lande, og især i Skandinavien, kendes tornadoer som skypumper, der i princippet er det samme fænomen, dog mindre voldsomt.
  • Tornadoer måles efter Fujita-skalaen, der i kategorierne F-0 til F-5 beskriver, hvor ødelæggende de er.

Læs mere om Tornado