nb_u47 snow

Vejret spænder ben for meteorologerne

Meteorologerne forudser vejret ved hjælp af avancerede supercomputere, som dissekerer atmosfæren. Men naturen arbejder efter sine egne regler, som sætter en stopper for spådommene.

20. november 2014 af Carsten Nymann

En usædvanligt kraftig snestorm er i denne uge kommet bag på meteorologerne i USA.

Samtidig har det amerikanske vejrinstitut MDA forudsagt, at Europa fra december til februar vil få den koldeste vinter siden 1981.

Men går det overhovedet an at forudsige vejret så nøjagtigt, selv med nutidens moderne instrumenter?

Vejret deles op i 3D-netværk

Moderne vejrmodeller er opbygget af komplicerede differentialligninger og kan kun afvikles på ekstreme supercomputere, der deler atmosfæren op i et 3-dimensionelt netværk.

Modellerne trækker på millioner af registreringer fra blandt andet vejrstationer og vejrsatellitter.

I hvert felt beregnes vejrets basale variabler: Temperatur, fugtighed, tryk og vind.

2-minutters fremskrivninger forudser vejret

Når beregningerne er gennemført, fremskriver computeren tallene i 2-minutters intervaller, og de bedste modeller kan forudsige vejret to til tre dage frem i tiden med stor præcision.

Helt anderledes ser det ud med langtidsprognoserne. Naturen har nemlig indbygget sin egen stopklods, der sætter en grænse for, hvor langt ud i fremtiden meteorologerne kan forudsige vejret.

Vejret er præget af kaos

De ligninger, som beskriver processer i atmosfæren, er ikke-lineære og hører til en gren af matematikken, som kaldes kaosteori.

Helt firkantet betyder dét, at jo længere ud i fremtiden modellerne regner, des større bliver usikkerheden. Uanset, hvor avanceret forskernes udstyr bliver.

Seriøse meteorologer vurderer derfor, at den ultimative øvre grænse for, hvor langt ud i fremtiden de præcist vil kunne forudsige vejret, er cirka tre uger.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.