Illustreret Videnskab undersøger videnskaben bag Game of Thrones. Denne gang er vi nået til vejr og klima.
Vejret
Kan en god vejrudsigt sikre sejren?
De rette modeller over temperaturer, nedbørsmængde og vind kan røbe, hvor angrebene skal sættes ind.
Sejren i Game of Thrones’ sidste slag kan meget vel tilfalde det hold, der bedst kan udnytte vejret på slagmarken. Sådan har det i hvert fald historisk set været på Jorden.
Moderne vejrudsigter, baseret på numerisk analyse, blev opfundet af den britiske matematiker Lewis Fry Richardson under første verdenskrig. Siden er vejrudsigter forbedret af klimamodeller, der er baseret på de samme principper.
I dag klarer supercomputere med 14.000 billioner beregninger i sekundet det hårde arbejde. Beregningerne består af et antal ligninger ud fra oplysninger om hvert felt i et gitterformet mønster lagt ud over hele kloden.
Oplysningerne omhandler blandt andet temperaturdata, havstrømme, atmosfærisk tryk og stråling fra Solen. Tilsammen tegner dataet et præcist billede af, hvordan vejret har været, og giver et kvalificeret bud på, hvordan det bliver i fremtiden.
Et hold britiske forskere har brugt Jordens klimamodeller og seriens oplysninger om kontinenter, bjergkæder og havdybder til at tegne et præcist billede af vejrforholdene på Game of Thrones’ fiktive klode.
Hvis kloden skal give mening meteorologisk set, må den have en akse med en meget lavere hældning – 10 grader – end Jordens på 23,4 grader, hvilket vil resultere i mindre forskelle mellem årstiderne.
Eksperimentet kan være en hjælp for klimaforskere til at teste klimamodeller og forstå uforklarlige fænomener på Jorden – for eksempel hvorfor klimaet gik amok for omkring 55 millioner år siden.
Årstiderne
Kan årstiders længde svinge fra år til år?
I Game of Thrones kan selv de klogeste hoveder ikke forudsige årstidernes skiften og længde.
I virkeligheden kan uforudsigelige årstider forekomme på en såkaldt cirkumbinær planet, der kredser om to sollignende stjerner, som samtidig kredser om hinanden. Her vil afstanden til både de individuelle stjerner og det såkaldte massecenter mellem stjernerne konstant svinge.
I teorien vil variationerne få årstidernes varighed til at skifte år for år, men i praksis kredser de cirkumbinære planeter dog så langt borte, at stjernerne fungerer som én.
Geologien
Lurer katastrofen under jorden?
Selvom vulkanudbrud tidligere har ført til imperiers fald, bekymrer ingen af Game of Thrones’ personer sig tilsyneladende om truslen fra klodens indre. Men det kan vise sig at være en stor fejl.
En geolog fra Stanford University i USA har undersøgt den fiktive planets geologiske fortid 500 millioner år tilbage i tiden, på samme måde som geologer kortlægger Jordens historie.
På baggrund af kontinenternes placering, stentyper i forskellige egne samt bjergenes placering, retning og form har han tegnet et præcist kort over klodens udvikling. Undersøgelsen tyder på en høj pladetektonisk aktivitet, der kan resultere i jordskælv og eksplosive vulkanudbrud.