Verdens dødeligste svamp har fundet en ny måde at sprede sig på

I arvemassen på den grønne fluesvamp har forskere måske fundet forklaringen på, hvorfor den giftige organisme nu invaderer flere områder i verden.

Grøn fluesvamp

Ét milligram per 10 kilo kropsvægt af grøn fluesvamp er dødelig dosis.

© Shutterstock

Den står bag 90 procent af de svamperelaterede dødsfald på verdensplan og bare en halv svamp menes at være nok til at slå et voksent menneske ihjel

Forskerne tøver ikke med at udnævne den uskyldigt-udseende grønne fluesvamp, eller Amanita phalloides som den også hedder, til at være verdens absolut dødeligste svamp.

Nu har biologer fra University of Wisconsin-Madison opdaget, at den potente organisme har fundet en ny måde at sprede sit arvemateriale på, som kan sætte skub under udbredelsen i skovbunde verden over.

Undersøgelsen bygger på analyser af arvemassen hos 86 forskellige grønne fluesvampe indsamlet i Californien siden 1993 og dele af Europa siden 1978.

I svampeprøverne fra USA opdagede forskerne, hvordan svampe indsamlet fra to forskellige områder flere gange over en årrække viste sig at have helt samme genetiske materiale, hvilket i princippet gjorde dem til den samme, individuelle svamp.

Det betyder, at giftsvampene de seneste 17 år, og måske helt op til 30 år, har været i stand til at formere sig selv ved hjælp af kromosomerne fra kun én enkelt organisme, såkaldt aseksuel reproduktion.

Kan sprede sig hurtigt på egen hånd

De giftfyldte organismer er samtidig i stand til at sprede sig ved hjælp af kromosomerne fra to forskellige organismer, såkaldt seksuel reproduktion. Og netop den cocktail af muligheder mener forskerne kan være årsagen til giftsvampens fremmarch flere steder i verden.

"De forskellige reproduktive strategier for de invasive grønne fluesvampe letter sandsynligvis svampens hurtige spredning, hvilket afslører en dyb lighed mellem plante-, dyre- og svampeinvasioner" skriver forskerne bl.a. i udgivelsen.

Grøn fluesvamp
© Shutterstock

Sådan spotter du grøn fluesvamp

Mange svampearter er kendt for at formere sig både ved hjælp af seksuelle og aseksuelle sporer, men den grønne fluesvamp har ikke tidligere været en af dem.

Den seksuelle reproduktion giver arter mulighed for at udvikle sig og tilpasse sig ved at blande flere gener. Mens den aseksuelle formering gør det muligt for de enkelte svampe at sprede sig hurtige og overleve på helt egen hånd i flere år.

Den grønne fluesvamp kommer oprindeligt fra Nordeuropa, men har i løbet af de seneste årtier haft stor succes med at invadere nye områder, som fx Nordamerika, Australien og andre dele af Europa. Forskerne mener at den aseksuelle formering kan være en del af forklaringen.

Undersøgelsen har endnu ikke gennemgået peer review, som er en del af kvalitetssikringen af videnskabelige udgivelser, men er udgivet på preprint-serveren biorxiv, imens den venter på at blive udgivet i et videnskabeligt tidsskrift.