Hvad hedder verdens største sø?
For mange er første bud søen Baikal, der ligger i Rusland og som har en plads på UNESCO's Verdensarvsliste.
Men Baikal har kun vundet titlen som verdens ældste og dybeste sø.
Verdens største sø er nemlig Det Kaspiske Hav, der med sine 371.000 km2 dækker et areal, der er større end Tyskland. Til sammenligning er Baikal blot 31.722 km2.
Læs mere om verdens største søer her i artiklen.
Her er verdens fem største søer
Indholdsoversigt
Det Kaspiske Hav
Verdens største sø

- Areal: 371.000 km2.
- Bredde og længde: Det Kaspiske Hav er 1300 kilometer bred og 1200 kilometer lang.
- Dybde: 186 meter i gennemsnit.
Verdens største sø er det Kaspiske Hav - på engelsk kaldet Caspian Sea.
Søen, som er en saltsø, ligger i Østeuropa på grænsen mellem Europa og Asien. Det er landene Azerbaijan, Iran, Rusland, Kasakhstan og Turkmenistan, som har kystlinje til søen.
Det Kaspiske Hav får sit navn, da der både er træk fra en sø og et hav. Den klassificeres dog som en sø, og altså også verdens største sø.
Fra et videnskabeligt synspunkt er Det Kaspiske Hav et endorheisk bassin, hvilket betyder, at søens vandmasser ikke flyder ud til nogle ydre søer eller hav, men holdes inde.
Det resulterer i, at vandet kun kan forsvinde via fordampning. Det er med til at skabe en ophobning af salt i vandet, og derfor er den type søer mere salte end havet. Deraf kommer navnet saltsø.
Vil du vide mere om verdens andre rekorder? Så læs også vores artikler om verdens største land og verdens højeste bygning.
Lake Superior

Lake Superior er den største og mindst forurenede sø af The Great Lakes.
- Areal: 82.350 km2.
- Bredde og længde: Lake Superior er 258 kilometer bred og 563 kilometer lang.
- Dybde: 406 meter.
Lake Superior - også kaldet Øvre Sø - er verdens største ferskvandssø, den næststørste sø i verden, og den største og mest nordlige sø af The Great Lakes mellem USA og Canada.

The Great Lakes er en fællesbetegnelse for de fem store søer: Superior, Huron, Michigan, Erie og Ontario, som alle ligger på grænsen mellem USA og Canada.
Søen grænser op til staterne Minnesota, Wisconsin, Michigan og Ontario i Canada. Den modtager vand fra omkring 200 floder, hvoraf de største er Nipigon og St. Louis.
Verdens anden største sø er en stor del af Saint Lawrence Seaway, der er en skibsrute, som forbinder The Great Lakes med Atlanterhavet. På skibsruten fragtes årligt mere end 100 millioner tons varer.
Nogle af de vigtigste havnebyer på ruten er Duluth og Thunder Bay, hvorfra der bliver sejlet store mængder olie, korn, tømmer og jernmalm ud.
Lake Victoria

Victoriasøens kystlinje er på 3.440 kilometer og består af mere end 3000 øer.
Areal: 69.484 km2
Bredde og længde: Lake Victoria er 240 kilometer bred og 337 kilometer lang.
Dybde: 82 meter.
Lake Victoria - også kaldet Victoriasøen - er den største sø i Afrika, den anden største ferskvandssø i verden og den tredje største sø i verden.
Søen, som er opkaldt efter den engelske dronning Victoria, ligger i det østlige Afrika, hvor den er placeret mellem Uganda, Tanzania, Kenya, Burundi og Rwanda.
I Lake Victoria findes der over 200 forskellige fiskearter. Mange af fiskene er arter af ciklider, som er en familie inde for pigfinnefiskene.

Hvert år brødføder fisk fra Lake Victoria 40 millioner mennesker, men økosystemet er ramt af overfiskning og forurening - og det truer fremtidens fiskeri i søen.
Rundt omkring søens bred er der tætbefolkede landbrugsområder.
Det har bl.a. medført øget erosion og forurening af søen med kunstgødning og pesticider fra landbruget.
Søen har også været præget af stor invasion af vandhyacinter, og i 1998 var 80 procent af Ugandas lange kystlinje på 300 kilometer dækket helt til. Vandhyacinter ligger sig som et tykt tæppe på vandet, og det har givet store problemer for fiskeri og for ugandiske vandkraftværker tæt ved søens bred.
Derudover medførte folkemordet i Rwanda i 1994, at mange lig flød ud i søen og udgjorde en sundhedsrisiko.
Samlet set har alt dette medført store miljømæssige problemer for søen, og flere internationale non-profit-organisationer har i mange år arbejdet for at redde den.
LÆS OGSÅ: Danmarks største sø – og 4 andre store søer i Danmark
Lake Huron

Huronsøen er hjem for verdens største ø i en sø – nemlig Manitoulin Island.
Areal: 60.700 km2
Bredde og længde: Lake Huron er 183 kilometer bred og 331 kilometer lang.
Dybde: 229 meter dyb.
Lake Huron - også kaldet Huronsøen - er den tredje største ferskvandssø, den fjerdestørste sø i verden - og den næststørste sø af The Great Lakes, som ligger mellem USA og Canada.
Søen er omgivet af den amerikanske stat Michigan og den canadiske provins Ontario, og så udgør den, ligesom Lake Superior, en stor del af Saint Lawrence Seaway.
Tømmer og erhvervsfiskeri har været vigtige økonomiske aktiviteter i Lake Huron-reigionen. Derudover er den nordlige bugt, Georgian Bay, en populær feriedestination på grund af sine badestrande og omkringliggende småøer.
Lake Huron var den første af The Great Lakes, som blev opdaget af europæere, da de to franske opdagelsesrejsende Samuel de Champlain og Étienne Brûlé nåede Georgian Bay i 1615.
Lake Michigan

Den tredjestørste by i USA, Chicago, ligger i den sydlige del af Lake Michigan.
- Areal: 57.757 km2.
- Bredde og længde: Lake Michigan er 190 kilometer bred og 517 kilometer lang.
- Dybde: 281 meter.
Lake Michigan - også kaldet Michigansøen - er den fjerde største ferskvandssø og den femte største sø i verden.
Søen er også en del af The Great Lakes, og den eneste af søerne, der kun ligger i USA. Som navnet hentyder, så ligger søen ved staten Michigan.
Søen er via sundet Mackinacstrædet forbundet med Lake Huron, og derfor er den også vigtig i forbindelse med Saint Lawrence Seaway.
Udledning af spildevand fra storbyer - bl.a. fra Chicago, som ligger i den sydlige del af søen - har medført en alvorlig forurening af søen, som truer dens økologiske balance. Det til trods er mange områder langs søen populære turistdestinationer.
Hvad er Europas største sø?

Ladogas nordvestlige del var tidligere finsk.
Europas største sø er Ladoga. Den ligger i det nordvestlige Rusland, lige ved den finske grænse.
Europas største sø har et areal på 18.400 km2 og er 380 meter dyb i den nordlige del.
Søen har tilløb og afvandes af den russiske flod Neva, der løber igennem Sankt Petersborg og videre til den finske bugt.
Klimaet omkring Ladoga er koldt, og i vintermånederne er søen helt dækket af is.
I den nordlige del af søen er der mange høje klippekyster, og på grund af tåge og vedvarende storme er søen kendt for at byde på svær og vanskelig sejlads.
Søen gemmer også på mange øer. Faktisk er der omkring 660 øer, hvoraf den største er Riyekkalan-Sari.
Kilder: Den Store Danske og Britannica