Vink farvel til sterilisering: Denne prævention til katte kræver blot et stik

Det er både dyrt og et stort arbejde at sterilisere katte. Men en mindre undersøgelse tegner nu et billede af, at vi i fremtiden kan sikre vores firbenede venner livslang prævention ganske nemt.

Cat
© Shutterstock

I Danmark lever langt størstedelen af katte hos faste ejere, men på globalt plan anslår man, at 80 procent af alle katte er herreløse.

De vilde katte bærer på kritiske sygdomme, udgør en risiko for særligt fuglebestanden og lever uhumske og korte liv i gader og stræder.

Løsningen har hidtil været kirurgisk sterilisering, hvilket kræver at man fanger katten, udfører operationen den og sætter den på gaden igen. En proces, der er ressourcetung og svær at gennemføre i stor skala.

Men nu har et mindre forskningsforsøg skabt lovende resultater, der kan gøre det nemmere at kontrollere bestanden af herreløse katte og bruges af katteejere.

Forskere fra Cincinnati Zoo & Botanical Garden har udviklet et genterapeutisk præventionsmiddel til katte.

I undersøgelsen har man observeret seks hunkatte, som fik en enkelt injektion af det anti-müllerske hormon (AMH), og tre hunkatte, som ikke fik det.

AMH-hormonet binder sig til receptorer i kattens æggestok og hjælper med at regulere ægløsningen. Bliver AMH-niveauet højt nok, forhindrer man graviditet.

Alle ni katte var involverede i et 4 måneder langt parringsforsøg ad to omgange, hvor de blev placeret sammen med en hankat i otte timer ad gangen.

Og resultaterne viste sig at være overbevisende.

"De 3 ikke-behandlede katte fik killinger, mens ingen af de 6 katte, der blev behandlet, blev drægtige," fortæller undersøgelsens hovedforfatter, Lindsey Vansandt.

Forskerne konkluderer, at de steriliserende indsprøjtninger var sikre og effektive til permanent at undertrykke ægløsningen hos alle seks katte.

Samtidig viste ingen katte nogen tegn på bivirkninger to år efter deres indsprøjtning.

Håbet er, at man i fremtiden kan reducere omkostningerne ved sterilisering og finde effektive måder at administrere den på.

Hvorvidt behandlingen på sigt kan bruges på andre pattedyr som for eksempel hunde og mennesker er endnu uvist.