Vulkaner

Vulkaner i udbrud

Vulkanernes ustyrlige kræfter

Vulkaner er et af naturens mest fascinerende fænomener: Men hvad er en vulkan og hvorfor går vulkaner i udbrud? Få flere fakta om vulkaner her på siden, hvor du kan læse dig igennem vores samling af artikler og blive klogere på de mest fascinerende og farlige lavaspydende vulkaner på Jorden.

Hvad er en vulkan?

En vulkan er en åbning på Jordens overflade, hvor igennem magma fra Jordens indre slipper ud.

Er der for meget magma under jordskorpen, opstår en ny vulkan eller en eksisterende går i udbrud forat udligne trykket under Jorden.

Magma er betegnelsen for smeltet stenmasse, der befinder sig i Jordens indre. Lava er den smeltet stenmasse, som løber ud af vulkanen og ud over jordoverfladen, når en vulkan er i udbrud.

©

Hvordan opstår vulkanudbrud?

Et kammer af smeltet magma er hjertet i en aktiv vulkan.

Et vulkanudbrud begynder, når trykket i kammeret af magma bliver så højt, at magmaen presses op mod overfladen. Her skydes den typisk ud af vulkanens munding, kaldet krateret.

Nogle gange kommer der også store mængder af aske, som dannes, når magma kommer i kontakt med luften.

Vulkanudbrud kan enten ske ved eksplosion, ved langsom udsivning af lava eller ved det underjordiske udbrud, hvor lava udspydes i bobler.

Vulkan i udbrud

© Shutterstock
Vulkaner i Europa - Vulkanen Etna i Italien

Verdens største og farligste vulkaner

På bunden af Stillehavet, omkring 1.600 kilometer øst for Japan, ligger Jordens største vulkan Tamu Massif. Kæpevulkanen er omkring 650 kilometer bred dvs. på størrelse med Storbritannien. Den næststørste vulkan er Mauna Loa på Hawaii. De to farligste vulkaner i Europa findes i Italien - Etna på Sicillien og Vesuv nær Napoli. Etna, som er tre gange så høj som Vesuv, er langt mere aktiv, da der sjældent går mere end 10 år mellem to vulkanudbrud. Vesuv var sidst i udbrud i 1944, og flere forskere mener, at den er ved at samle kræfter til endnu et stort udbrud.