3 sandheder om supervulkaner

De ligger tavse under Jorden, indtil de i ét dommedagsagtigt udbrud eksploderer og sender lava, sten og giftige gasser mange hundrede kilometer væk. Forstå hvorfor forskere nøje overvåger supervulkaner som Yellowstone.

© Jim Peaco // Wikimedia Commons

1. Et udbrud kan komme hurtigt

Yellowstones næste superudbrud kan komme meget før, end vi troede.

Det afslørede forskere ved en nylig vulkankonference. De har analyseret krystaller fra Yellowstones fossile askedepoter.

Krystallerne har under seneste superudbrud for 631.000 år siden bevæget sig fra det underjordiske magmakammer til overfladen og optaget informationer om fx tryk og temperatur.

Deres komposition røber derfor, hvor lang tid der går fra de første tegn til at op til 1000 km3 sten og aske tonser ud af Yellowstone.

Før troede vi, de første tegn ville vise sig flere tusind år før. Men krystallerne afslører en kortere tidshorisont. Det ligner mere, at det vil tage årtier, siger vulkanologer til New York Times.

2. Supervulkaner er kratere

© Sam Beebe/Ecotrust // Wikimedia Commons

Supervulkaner spyr mere end 1000 km3 aske og lava ud under et udbrud.

De har den højeste værdi, 8, på VEI-skalaen.

Og mens en almindelig vulkan bygger sig op til et kegleformet bjerg gennem hyppige, mindre udbrud, er supervulkaner enorme kratere under Jorden.

I ét dommedagsagtigt udbrud tømmer en supervulkan sit magmakammer af bl.a. lava, sten og giftige gasser.

3. Supervulkaner skjuler sig overalt

© Shutterstock

De enorme underjordiske vulkaner gemmer sig over hele kloden. En af dem går i udbrud i gns. én gang pr. 100.000 år.

Verden har oplevet udbrud i flere kendte supervulkaner.

Men der er stadig steder på kloden, som ikke er undersøgt til bunds, og derfor kan vi ikke være sikre på, at vi har opdaget dem alle.