91 vulkaner fundet under Antarktis

Dette er i tillæg til 47 allerede kendte vulkaner. Et udbrud vil smelte mere is i regionen, der allerede er påvirket af klimaforandringer.

Vulkaner under isen:

Forskere frygter, hvad der sker, hvis en af de mange vulkaner under Antarktis går i udbrud.

© Shutterstock

Den smeltende is på polerne er et af de mest synlige billeder på den globale opvarmning. Men forskere har nu opdaget, at skjulte vulkanerligger på lur under isens overflade, og de kan måske få isen til at smelte endnu hurtigere.

I alt har forskere fra Edinburgh University opdaget 91 nye vulkaner under isen langs kyststrækningen i det vestlige Antarktis.

Tidligere har man fundet 47 vulkaner i området, men med det nye fund, har man altså identificeret 138 vulkaner på en 3.500 km strækning. Vulkanerne varierer i højde fra 100 til 3,850 meter og er dækket med op til fire kilometer tyk is.

Frygt for stigende vandstand

Forskerne forventer, at der ligger endnu flere vulkaner gemt under isen – faktisk så mange, at det måske er det område med den tætteste koncentration af vulkaner på jorden. Og dette gør kun det store spørgsmål endnu mere relevant. Hvor mange af dem er aktive?

Hvis en vulkan under isen går i udbrud, kan det destabilisere iskappen på Vestantarktis yderligere, få isen til at smelte hurtigere og derfor fremskynde den stigende vandstand, der er et globalt problem.

Kan starte en ond cirkel

Forskerne peger også på, at de fleste vulkanudbrud i dag ses i områder, som tidligere har ligget under is, eksempelvis på Island og Alaska.

Teorier går på, at når isen ovenpå vulkanerne bliver tyndere og trykket på vulkanerne derved mindskes, vil aktiviteten i vulkanerne tiltage, og mere is vil smelte, hvilket i værste fald kan starte en ond cirkel.