Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Vulkaner under isen:

Forskere frygter, hvad der sker, hvis en af de mange vulkaner under Antarktis går i udbrud.

© Shutterstock
Naturen - Vulkaner

91 vulkaner fundet under Antarktis

Dette er i tillæg til 47 allerede kendte vulkaner. Et udbrud vil smelte mere is i regionen, der allerede er påvirket af klimaforandringer.

Den smeltende is på polerne er et af de mest synlige billeder på den globale opvarmning. Men forskere har nu opdaget, at skjulte vulkanerligger på lur under isens overflade, og de kan måske få isen til at smelte endnu hurtigere.

I alt har forskere fra Edinburgh University opdaget 91 nye vulkaner under isen langs kyststrækningen i det vestlige Antarktis.

Tidligere har man fundet 47 vulkaner i området, men med det nye fund, har man altså identificeret 138 vulkaner på en 3.500 km strækning. Vulkanerne varierer i højde fra 100 til 3,850 meter og er dækket med op til fire kilometer tyk is.

Frygt for stigende vandstand

Forskerne forventer, at der ligger endnu flere vulkaner gemt under isen – faktisk så mange, at det måske er det område med den tætteste koncentration af vulkaner på jorden. Og dette gør kun det store spørgsmål endnu mere relevant. Hvor mange af dem er aktive?

Hvis en vulkan under isen går i udbrud, kan det destabilisere iskappen på Vestantarktis yderligere, få isen til at smelte hurtigere og derfor fremskynde den stigende vandstand, der er et globalt problem.

Kan starte en ond cirkel

Forskerne peger også på, at de fleste vulkanudbrud i dag ses i områder, som tidligere har ligget under is, eksempelvis på Island og Alaska.

Teorier går på, at når isen ovenpå vulkanerne bliver tyndere og trykket på vulkanerne derved mindskes, vil aktiviteten i vulkanerne tiltage, og mere is vil smelte, hvilket i værste fald kan starte en ond cirkel.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul