MONUSCO Photos / Wikimedia Commons
To vagter på Nyiragongos kraterkant

Afrikas ulmende vulkankatastrofe afsender advarsel

En særdeles aktiv vulkan, perfekte geologiske forhold og et hullet varslingssystem udgør ingredienserne i en naturkatastrofe, der truer to millioner afrikanere. For nylig gav vulkanen Nyiragongo en forsmag på sin kraft.

Den Demokratiske Republik Congos tiendestørste by, Goma, med sine ca. to mio. indbyggere i og omkring byen ligger ved Kivusøen - for foden af den 3470 meter høje vulkan Nyiragongo.

Lørdag d. 22. maj blev de lokale mindet om, at stratovulkanen byder på andet end bare god udsigt og næringsrig agerjord. Ud fra vulkanens side strømmede lava og efterlod et spor af ild, røg og død, der ifølge UNICEF sendte 3-5000 congolesere på flugt til nabolandet Rwanda.

Afstand mellem Goma og vulkan

Goma ligger blot 13-18 km fra den aktive stratovulkan Nyiragongo.

© MONUSCO Photos / Wikimedia Commons

Udbruddet fungerer både som huskekage for fordums katastrofer og forvarsel for den potentielle masseudryddelse, der ulmer dybt i Nyiragongos indre.

Umiddelbar katastrofe er afværget

Lavastrømmen fra Nyiragongo piblede afsted med 1 km/t, så Gomas indbyggere kunne nå at flygte – selv til fods. Mange flygtede over grænsen til Rwanda, mens op mod 25.000 flygtede nord og vestpå.

Lavasø på Nyiragongos top
© Cai Tjeenk Willink / Wikimedia Commons

Derfor er Nyiragongo skabt til katastrofer

Vulkaner tæt på beboede områder er pr. definition farlige, men tre geologiske faktorer gør Nyiragongo til en særligt risikofyldt nabo.

Tynd lavastrøm fra Nyiragongo
© Shutterstock

Tynd lava strømmer hurtigere

Normalt er stratovulkaner som Nyiragongo fulde af tyk magma, der giver eksplosionsagtige udbrud. Men Nyiragongos lava har en udsædvanligt tynd konsistens, der består af forskellige stenarter, men en lav andel af kvarts, som giver lava sin tykkelse eller viskosistet. Den tyndtflydende lava er let at bringe op i fart.

Toppen af Nyiragongo er en stor lavasø
© MONUSCO Photos / Wikimedia Commons

Højtliggende reservoir øger farten

På toppen af Nyiragongo ligger et to kilometer bredt krater, der i årtier ad gangen udgør verdens største boblende lavasø fyldt med smeltet stenmasse. Ingen anden vulkan har et krater på toppen af en så stejl vulkan. Hvis krateret brister løber den tyndtflydende lava ud med op til ca. 95 km/t.

Opsplitningen af Afrika
© Christoph Hormann / Wikimedia Commons

Aktiv undergrund flænger jordskorpen

Den afrikanske kontinentplade er i færd med at rive sig fra hinanden i det område, hvor Nyiragongo ligger. Opsplitningen udløser jordskælv, der kan skabe flænger og brud i vulkanen, hvor magma kan undslippe. Den vulkanske aktivitet menes desuden at blive fodret af et såkaldt hotspot – et område i Jordens kappe, der er langt varmere end normalt.

Den 23. maj skiftede lavastrømmen retning og efterlod dermed størstedelen af Goma uskadt.

VIDEO: Se lavastrømmen blokere veje og udradere landsbyer

Video

Selvom 17 landsbyer er fortæret af smeltet sten og 32 er døde, er indbyggerne sluppet billigt i forhold til hvor galt, det tidligere er gået.

I 2002 skyllede en lavastrøm fra Nyiragongo gennem Goma og udslettede 40 procent af bygningerne og gjorde mindst 120.000 personer hjemløse. Mindst 250 døde.

Et lignende udbrud ramte i 1977, hvor 2000 døde.

Nyiragongos fremtid er uvis

Ud fra rytmer i jordskælvsmålinger og monitorering af tryk og vulkanske gasarter kan vulkanologer forudsige udbrud.

Men omkring Goma har myndigheder ikke monitoreret vulkanen behørigt i syv måneder, efter Verdensbanken fjernede støtten til Goma Volcano Observatory på grund af mistanke om korruption.

Den 10. maj udsendte observatoriet dog et varsel om stigende seismisk aktivitet efter tidligere advarsler om, at vulkanens lavasø var ved være fyldt.

Lavastrømmen fra Nyiragongos udbrud 2021

Satellitbilledet viser lavastrømmens kurs (rød) mod Goma nederst. Mirakuløst stoppede strømmen før byen.

© UNITAR / Wikimedia Commons

I en undersøgelse fra 2020 drog geologer paralleller med udviklingen i vulkankrateret de senere år sammenlignet med tiden frem til de to udbrud i 2002 og 1977. På den baggrund forudså forskerne at Nyiragongo mellem marts 2024 og november 2027 vil gå i udbrud fra vulkanens sider igen.

Men selvom timingen ikke holdt stik, er det ikke sikkert, vi har hørt det sidste fra Nyiragongo i denne omgang.

Ifølge kilder er lavasøen på vulkanens top allerede fuld igen. Samtidig ramte et skælv på 5,3 på momentmagnitudeskalaen ramte 25. maj nabolandet Rwanda. Området er stadig ramt af jordskælv, som kilder mener kan medføre nye udbrud.