supervulkaner - yellowstone supervulkan
supervulkan

Nationalparken i Yellowstone syder af vulkansk aktivitet. To magmakamre i 10-50 kilometers dybde rummer i alt næsten 60.000 kubikkilometer magma.

© shutterstock

Dyk ned i verdens supervulkaner

Det syder, bobler og sprutter i Yellowstone nationalpark i USA. Parken ligger ovenpå en af verdens i alt 27 supervulkaner, der potentielt kan begrave kontinenter i aske og fjerne nationer fra landkortet. Nu kan du få overblikket over klodens supervulkaner i vores interaktive verdenskort.

22. april 2018 af Morten Kjerside Poulsen

Vulkaner er inddelt efter deres eksplosive potentiale i den såkaldte VEI-skala (Volcano Explosivity Index), som svarer til den mere kendte richterskala for jordskælv.

VEI 0-udbrud er en stille og rolig udstrømning af magma uden eksplosioner og askedannelse, som den fx finder sted det meste af tiden på Hawaii.

Omvendt kaldes et VEI 8-udbrud “megakolossalt”: En global katastrofe, som pumper over 1000 kubikkilometer magma ud og danner en mindst 25 km høj askesøjle, der kan formørke kloden i årtier, få temperaturen til at falde over hele kloden og begrave halve kontinenter i aske.


Taupo var den seneste supervulkan

Senest Jorden blev ramt af et VEI 8-udbrud, var for 28.500 år siden, da Taupo på New Zealands nordø udspyede enorme mængder aske, der lagde sig som en 200 meter tyk dyne nær vulkanen og et 18 cm tykt lag over 1000 km væk.

For at blive karakteriseret som en supervulkan, skal en vulkan enten tidligere have haft, eller have potentiale til, et udbrud i størrelsen 7 eller 8 på VEI-skalaen.

Et eksempel på et VEI 7-udbrud er Tambora i Indonesien, som i 1815 sendte så meget svovl og aske op i atmosfæren, at temperaturen faldt drastisk på den nordlige halvkugle. 1816 blev derfor kendt som “året uden sommer”, hvor snebyger ramte London i august.

Ofte ser supervulkaner ikke ud af noget særligt og ligner ikke andre vulkaner i terrænet. Det skyldes, at deres udbrud er så kraftige, at de sprænger sig selv i stumper og stykker og ofte kun efterlader en kratersø

Få en guidet tur til verdens supervulkaner i den interaktive grafik nedenfor. 

Undgå fake news

Jorden er flad! Vacciner er farlige! Klimakrisen er en løgn! Følg os i kampen mod falske nyheder og alternative fakta. Få videnskabeligt dokumenterede nyheder med et abonnement på Illustreret Videnskab. Hvis du slår til nu, kvitterer vi med et godt tilbud:

  • To numre af Illustreret Videnskab.

  • En måneds fri adgang til et væld af magasiner som National Geographic, Bo Bedre og Historie.

  • En bluetooth-højttaler fra Sonitum.

For kun 49,50 kroner + porto – du sparer 407 kroner.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.