Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Oldoinyo Lengai volcano
Naturen - Vulkaner

Findes der kold lava?

Jeg har hørt, at der findes vulkaner med kold lava. Er det rigtigt? Og hvordan er det forskelligt fra varm lava?

Det er rigtigt, at der findes “kold lava”. De fleste lavaer er flydende ved temperaturer over 900 °C, men i Tanzania findes en vulkan, hvis lava har en temperatur på bare 500 °C.

Vulkanens navn er Oldoinyo Lengai, som på masaiernes lokale sprog betyder Gudernes Bjerg. Den er en del af det vulkanske system, der danner den østafrikanske Riftdal. Lava bliver normalt forbundet med en rødglødende masse af smeltet sten. Men ved Oldoinyo Lengai er lavaen på grund af sin lave temperatur nærmest sort og ligner derfor mere strømmende mudder.

Oldoinyo Lengai smoke

Lavas egenskaber er bestemt af dens sammensætning af bjergarter, og hvor dybt i jorden den kommer fra. Generelt er lavaer, som er rige på kvarts, tyktflydende, mens lava med lidt kvarts er tyndtflydende. Endvidere giver en høj temperatur normalt en tyndtflydende lava, mens en lav temperatur giver en tyktflydende lava. Ved Oldoinyo Lengai er det stik modsat.

Oldoinyo Lengai lava

Vulkanens lava er nemlig både kold og tyndtflydende. Det skyldes en usædvanlig sammensætning af lavaen, der er meget rig på karbonater med et højt indhold af natrium og kalium. Lavaen kaldes karbonatit, og det er det eneste sted i verden, hvor denne type lava kendes. Vulkanen har været i udbrud flere gange i løbet af de seneste hundrede år. Sidste gang, det skete, var i perioden 2007-2008.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul