Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

En sky af aske stiger til vejrs og dækker for Solen. Sidst en supervulkan gik i udbrud, var for 74.000 år siden.

© OLIVIER GRUNEWALD
Naturen - Vulkaner

Forstå supervulkaner på 2 minutter: Dommedag lurer i jorden

Et enkelt supervulkanudbrud er nok til at sende Jorden ind i en årelang vinter med mørke, kulde og giftig regn. Nu skal en tre km dyb boring lære forskerne at slå alarm i tide.

PROBLEMET:

Rystelser udløser enorm eksplosion

Da supervulkanen Toba i Indonesien gik i udbrud for 74.000 år siden, skød 2800 kubikkilometer materiale i vejret og blokerede for alt sollys i seks til otte år.

Supervulkaners udbrud er svære at forudsige, fordi de ikke er kegleformede som almindelige vulkaner, men har mere udstrakte magmakamre.

Forskerne ved ikke, hvad der udløser et udbrud, men teorier peger på, at klippegrunden over magmakammeret spiller en vigtig rolle.

Magma stiger langsomt til vejrs og presser mod “loftet”, og hvis det bliver svækket af fx rystelser, kan den bryde igennem, så vulkanen går i udbrud.

SKRÆKSCENARIET:

Supervulkan slukker for lys og varme

Eksperter har regnet på konsekvenserne, hvis én af verdens største supervulkaner, Yellow - stone i USA, går i udbrud: to mio. tons svovl vil blive skudt ca. 50 km op i atmosfæren, og i løbet af to-tre uger omslutter de vulkanske gasarter hele Jorden.

Manglen på sollys giver globale temperaturfald på op til 20 °C. Da Yellowstone senest gik i udbrud for 2,1 mio. år siden, udløste det en 1000-årig periode med lavere temperaturer.

Et lignende udbrud kunne i dag slå op imod 90.000 mennesker ihjel og gøre to tredjedele af USA ubeboeligt

JORDEN BLIVER EN ØRKEN

LØSNINGEN:

Advarsler og svampe skal redde menneskeheden

Supervulkanudbrud er umulige at forhindre. Det bedste forsvar er derfor at vinde mest mulig tid til at evakuere befolkningen.

Nogle supervulkaners udbrud kan forudsiges inden for et interval på nogle år, men ved at studere advarselstegnene prøver forskerne at forudsige udbrud mere præcist.

I dag er det muligt at lave 3D-kort over magmabevægelser ved hjælp af mange små seismometre, som måler rystelser i undergrunden fra flere vinkler og kan opfange små tegn på, at en vulkan er ved at vågne.

Forskere er også i gang med at bore tre km ned under overfladen i vulkanområdet Campi Flegrei i Italien for at finde svar på, hvad der præcis får jordskorpen til at give efter for magmaen.

Et længere varsel kan bruges til at omlægge fødevareproduktionen og fx dyrke svampe som afgrøder, da de ikke har brug for sollys. Nogle forskere arbejder sågar med ideer om at pumpe drivhusgasser ud i atmosfæren for at afbøde den værste vulkanske vinter.

Forskere borer tre km ned i jorden i vulkanområdet Campi Flegrei i Italien for at kunne forudsige udbrud.

© GIUSEPPE CICCIA/NURPHOTO/SCANPIX & OSSERVATORIO VESUVIANO

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul