En flod af omkring 1000 grader varm lava strømmer fra vulkanen Kilauea på Hawaii. En del af den glohede stenmasse har været 3000 kilometer og 100 millioner år undervejs fra grænsen mellem Jordens såkaldte kappe og kerne.
Helvede gemmer sig under havet
Sammenstødet mellem havbund og kontinentalplader driver hovedparten af klodens vulkaner – men ikke Hawaiis. De bliver fodret af en enorm søjle af magma – over 300 kilometer i diameter – midt under Stillehavet.
Vulkaner fodrer dyrene
Hawaiis vulkaner giver liv til tusinder af arter i havet omkring øerne. Magmaen indeholder næringsstoffer, fx jern, som er vigtige for organismernes overlevelse, og udbruddene ændrer vandets temperatur, så vandlag og næring blandes rundt.
Lava bygger øer fra bunden
Øerne er bygget af lava, der over millioner af år er lækket fra havbunden. Den ældste af øerne brød havets overflade for omkring fem millioner år siden. Med tiden vil vulkanerne dø, og øerne synke i havet – men nye vulkanøer vil opstå i deres sted.
Vulkanøer får beboere
3800 kilometer fra fastlandet. Hawaiis øer har siden deres fødsel været blandt klodens mest isolerede. Alligevel bugner de af liv. Nogle dyr drev dertil på flåder af vegetation, mens andre, som fx fedtedderkopperne, blev båret over havet af vinden.
Hawaii vokser stadig
Den 3. maj 2018 gik vulkanen Kilauea i udbrud. I de efterfølgende måneder strømmede lavaen ud over Hawaiis største ø og dækkede 32 kvadratkilometer af øen. Men den skabte også nyt land – i løbet af juli var øen vokset med 2,8 kvadratkilometer.
Vulkan er port til universet
Astronomerne strømmer til toppen af den udslukte vulkan Mauna Kea, 4205 meter over havet. Vulkanens højde og øernes fjerne beliggenhed gør stedet ideelt til observatorier som Keck-teleskoperne, der bl.a. tager billeder af unge galakser.