Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Naturen - Vulkaner

Hvordan opstår koraløer?

Jeg er fascineret af de eventyrlige koraløer. Men hvordan kan de opstå midt ude i havet?

Dybt under koraløernes kalksten gemmer forklaringen på deres oprindelse sig. Her ligger der nemlig udslukte vulkaner, der er sunket i havet for tusindvis af år siden. Når en vulkan ikke længere er aktiv, lægger den ikke nye lavalag på de gamle, og dens vækst går i stå. Langs vulkanens kanter har små koraldyr til gengæld fået et fredeligt område, der indbyder til at sætte sig fast og bygge kolonier. Efterhånden som tiden går, vil de mange kolonier vokse og danne egentlige koralrev. Samtidig begynder den døde vulkan at synke i havet, da vægten af den størknede lava tynger den ned. Men det går så langsomt, at korallerne vokser hurtigere opad. Til sidst danner de en ringformet struktur – en såkaldt atol – dér, hvor vulkanens kant var, inden den forsvandt i bølgerne. I midten ligger en lavvandet lagune, der ofte bliver dækket af sandbanker, som stabiliseres af forskellige former for vegetation. Koralatoller ligger normalt som perler på en snor. Det skyldes, at mange af de vulkaner, øerne er opstået på, er dannet langs et vulkansk spor på oceanskorpen. Et godt eksempel er øgruppen Maldiverne i Det Indiske Ocean, der består af over 1000 koralatoller. Det højeste punkt er kun 2,4 meter over havoverfladen.

Læs også:

Vulkaner

Vulkanen Etna er ved at skride i havet

8 minutter
Vulkaner

Antarktiske vulkaner kan oversvømme Europa

1 minut
Vulcano at La Réunion
Vulkaner

Vulkaner er temperamentsfulde

0 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul