Kæmpevulkan truer Rom med udslettelse
I tusindvis af år har romerne troet, at kæmpevulkanen Colli Albani blot 30 kilometer fra centrum var udslukt. Det er den ikke. Slet ikke.

Vulkanområdet Colli Albani, som med sin idylliske kratersø og frodige jord lægger skråninger til mange velhavende romerske familiers residenser blot 30 km. Fra centrum af den pulserende storby, er slet ikke så udslukt, som videnskabsfolk og romere har troet i flere tusinde år.
Faktisk er den ganske aktiv, mener et hold geofysikere, som netop har offentliggjort en rapport, med to mulige konklusioner baseret på geologiske fund, fra de sidste to store udbrud: Enten er der ca. 2000 år til det næste sandsynlige udbrud. ..
Eller også er kæmpeudbruddet faktisk 5000 år forsinket.
Rapporten kan læses: HER
Det nye Pompeii
Ret sikkert er det dog, at et udbrud i fuldt flor vil have katastrofale følger for den italienske hovedstad, som med stor sandsynlighed vil blive begravet i aske. Fuldstændig lige som Pompeji 240 kilometer sydpå oplevede det for under 2000 år siden.
Geofysikerne bag rapporten hælder i øvrigt mest til den mest skræmmende af de to mulige konklusioner, hvilket de formulerer sådan, at næste store udbrud sandsynligvis sker ’inden for de næste 1000 år’.
>>Kom med på ekspedition til vulkanparadiset Galápagos, og få en rejseoplevelse for livet.
Puster sig op
Den konklusion er baseret på et væld af forskellige fakta, hvoraf de to vigtigste er, at jorden i området stiger med 2 mm. om året og 50 meter inden for de sidste 200.000 år.
Det indikerer, at der er en opbygning af magna i gang dybt nede i undergrunden.
Desuden tyder en række overraskende kraftige jordskælv i 90’erne på, at Colli Albani er alt andet end udslukt.