Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Volcano, Yellowstone National Park
Naturen - Vulkaner

Kan vi overleve et supervulkan-udbrud?

Før eller siden vil supervulkanen under Yellowstone National Park gå i udbrud. Hvor stort et område bliver ubeboeligt?

Supervulkaner er en betegnelse for de allerkraftigste vulkaner. De udspyer mere end 1000 km3 aske og har den højeste værdi, otte, på det vulkanske eksplosivitetsindeks VEI.

Udbrud af supervulkaner er uhyre sjældne og forekommer i gennemsnit én gang per 100.000 år. Et af de kraftigste udbrud fandt sted for 74.000 år siden, da vulkanen Toba på Sumatra eksploderede og udspyede omkring 2500 km3 aske.

Cross section of a volcano

Et andet eksempel på en supervulkan er den under Yellowstone National Park i USA, der går i udbrud med cirka 700.000 års mellemrum – sidst for 640.000 år siden.

Geologer er enige om, at en supervulkan i udbrud vil have ødelæggende virkninger for mennesket. Et område på størrelse med USA vil blive ødelagt direkte af eksplosionen eller gjort ubeboeligt af askenedfald. De enorme mængder af aske og gasser i atmosfæren vil samtidig skærme for sollyset, køle Jorden af og skabe en vulkansk vinter.

Map of USA

Tobas udbrud gav således et globalt temperaturfald på 3-5 °C, og nogle forskere mener, vi var tæt på at uddø og kun var nogle få tusind individer tilbage.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul