Vulkan_Tristan

Mystisk vulkangåde opklaret

Tvillingevulkanerne Tristan og Gough ligger over samme vulkanske hotspot i Sydatlanten - men spyr ikke samme lava. Nu har forskerne fundet forklaringen.

30. oktober 2015 af Karine Kirkebæk

Samme oprindelse, men forskellig lava

Eksperter i vulkaner har længe undret sig over, at to vulkaner med samme oprindelse kan udspy forskellig slags lava. Det gælder fx to vulkaner i Sydatlanten, Tristan og Gough.

Men vulkanologer fra Kiel og London har fundet en forklaring: Magmaen kommer fra to forskellige steder nederst i jordkappen, men følges op til havbunden i parallelle magmastrømme.

Lava stammer fra forskellige dele af Jordens indre

Tvillingevulkanerne ligger ca. 400 km fra hinanden midt mellem Sydafrika og Brasilien over et såkaldt hotspot, som spyer vulkansk materiale op. Her er øerne skabt: Gough for omkring 70 mio. år siden, og Tristan for bare en mio. år siden.

Vulkanen Tristan ligger for sig selv i øgruppen Tristan da Cunha i Sydatlanten, den mest øde af de befolkede øgrupper i verden.

Men langt tidligere blev undersøiske bjergkæder dannet, da superkontinentet Gondwana blev splittet, og Afrika og Sydamerika gled fra hinanden for 132 mio. år siden. Prøver fra den ældste del af bjergkæden viser, at den ligesom vulkanen Gough indeholder geokemiske spor af det gamle kontinent.

Materialet passer med en lomme i jordkappen i 2500 km’s dybde, som ligger på kanten af hotspottet. Den yngre del af bjergkæden har derimod, ligesom Tristan, ingen spor af kontinentet.

Forskerne mener, at lommen var ved at være tom, da Tristan blev dannet. Derfor blev materiale fra oceanbundspladen transporteret op fra jordkappen igennem hotspottet. Materiale fra havbunden blev suget op via vulkanernes hotspot parallelt med resterne af materialet fra lommen.

Et hotspot kan danne flere vulkaner

Hotspots opstår på havbunden, hvor magma stiger op fra Jordens kappe til jordskorpen og danner vulkaner. Et hotspot flytter sig ikke, men det gør vulkanerne, fordi de ligger på jordskorpen, der bevæger sig med kontinentalpladerne. Derfor kan det samme hotspot producere den ene vulkan efter den anden over millioner af år som på et uendeligt langsomt samlebånd. Sådan er tvillingevulkanerne Gough og Tristan opstået.

1. Materiale stiger op og Gough dannes. Det stammer fra Afrika, da det var en del af det gamle superkontinent Gondwana.

|

2. Materialet fra Gondwana er opbrugt. Andet magma stiger op, hvor tidligere magmastrøm flød, og danner Tristan.

Kom helt tæt på flydende lava

Lavaen fra den islandske vulkan Bárðarbunga er ikke gådefuld som i Sydatalanten - men den flyder i rigelige mængder! Kom helt ned i vulkanens lava-helvede i denne drone-video:

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.