Augustine Volcano

Regn udløser vulkanudbrud

Vejr og klima kan påvirke vulkanudbrud og omvendt.

6. september 2010

Fra Videnskabens Univers: Vejr, klima og vulkaner virker på hinanden på flere forskellige måder. Er udbruddet voldsomt nok, slynges store mængder aske og svovl højt op i atmosfæren. Her reflekterer partiklerne Solens lys og fører til en afkøling på op til flere grader ved jordoverfladen de efterfølgende år.

Omvendt ser det også ud til, at vejret direkte kan udløse et ventende udbrud. Beviset findes i den livlige kuppelvulkan Soufrière Hills på den vestindiske ø Montserrat. Her finder et meget stort antal udbrud sted i forbindelse med den kraftige regn, der falder i området. Regnen siver ned i revner og sprækker, hvor den bliver til damp ved mødet med den 800 °C varme magma. Damp optager meget mere plads end vand, og derfor stiger trykket inde i kuplen. I visse tilfælde så meget, at den kollapser.

Også årstidernes kommen og gåen har tilsyneladende en effekt på vulkanerne. Således er der på den nordlige halvkugle langt flere udbrud om vinteren end om sommeren. Den fysiske forklaring på det fænomen tager udgangspunkt i de uendelige mængder vand, der hvert år flyttes fra den nordlige til den sydlige halvkugle og tilbage igen. Processen medfører en rytmisk trykændring i de magmakamre, der fodrer vulkanerne.

Videnskabens Univers

Videnskabens Univers er en enestående bogserie, som bringer dig ud i alle hjørner af videnskabens fascinerende verden. Du kan læse mere om serien og købe den første bog på:

Videnskabens Univers.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.