Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Regnvejr udløser vulkanudbrud

Geologer har fundet en klar sammenhæng mellem voldsomme regnskyl og vulkanudbrud på Hawaii. Opdagelsen betyder, at vi kan vente flere udbrud på grund af klimaforandringerne.

Shutterstock

Den globale opvarmning giver os vildere vejr i form af længere tørkeperioder, flere orkaner og voldsomme regnskyl.

Nu tyder ny forskning på, at klimaforandringerne også sætter gang i geologiske processer, som kan udløse vulkanudbrud.

Forskere fra University of Miami i USA har opdaget, at udbrud fra vulkanen Kilauea i Hawaii er forbundet med usædvanlig kraftige regnskyl, som mætter undergrunden med vand, så det såkaldte grundvandsspejl stiger.

Gigantisk udbrud ledte forskerne på sporet

Det øger trykket på vulkanens magmakammer, så vulkanen går i udbrud.

Forskerne kom på sporet af mekanismen, da de søgte efter årsagen til et stort udbrud fra Kilauea i april 2018, som fortsatte i flere måneder.

Grundvand sætter vulkan under pres

Kraftig regn kan få vulkanen Kilauea på Hawaii til at gå i udbrud, viser ny forskning. Regnen hæver grundvandsspejlet, så trykket på vulkanens magmakammer stiger. I 2018 udløste mekanismen et udbrud, som varede i flere måneder.

En gennemgang af meteorologiske data viste, at Hawaii i netop 2018 var udsat for ekstra meget nedbør i årets første tre måneder, hvor der faldt 2,25 meter regn – over dobbelt så meget som de normale 0,9 meter.

Regnen har ifølge forskerne øget trykket på magmakammeret, så det blev højere, end det har været de foregående 50 år.

Klimaændringer fører til flere udbrud

Samtidig har regnvandet skabt sprækker i vulkanens størknede lava, som ellers virker som en prop, der holder udbrud tilbage.

For at undersøge, om kraftige regnskyl generelt har styret rytmen i Kilaueas udbrud, granskede forskerne historiske data helt tilbage til 1790.

I april 2018 gik vulkanen Kilauea på Hawaii i et voldsomt udbrud, som blev udløst af unormalt meget regn i årets første måneder.

© Shutterstock

Det viste sig, at 60 procent af vulkanens udbrud i perioden på de 230 år har fundet sted i løbet af regnsæsonen.

Især er et kraftigt udbrud i maj 1924 med stor sandsynlighed blevet udløst af ekstremt voldsomme regnskyl samme år, mener forskerne.

Den nye opdagelse betyder, at vi generelt kan vente flere vulkanudbrud som følge af klimaændringerne, og at regnskyl fremover bør indgå i geologernes risikoberegninger over vulkanudbrud.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul