Shutterstock
Yellowstone-supervulkan

Se kortet: Her er klodens supervulkaner

Supervulkaner ligger i klynger rundtomkring i verden. Besøg seks af de mest potente vulkaner på Jorden.

Ifølge geologerne er Jorden hjemsted for 25 aktive supervulkaner.

Nogle af dem har været i udbrud inden for de seneste millioner år og har dermed dokumenteret deres potentiale i den højeste kategori på den såkaldte VEI-skala (volcano explosivity index).

Når forskerne skal vurdere, hvor stort et udbrud har været, samt hvor og hvornår det fandt sted, sammenligner de kemien og alderen på fx store forekomster af lava og aske.

På den måde har de fx identificeret mindst seks udbrud fra amerikanske Yellowstone inden for de seneste ti millioner år.

Supervulkaner kan dog også afsløres, selvom de endnu har deres første superudbrud til gode. Det gælder fx for Campi Flegrei ved Napoli, som tilsyneladende stadig kun har leveret et udbrud i den næsthøjeste kategori, et såkaldt VEI-7.

For at fastslå potentialet for vulkaner som Campi Flegrei analyserer forskerne i stedet magmakilden og størrelsen på magmakammeret under vulkanen.

Her er klodens supervulkaner

To supervulkaner har været i udbrud de seneste 100.000 år, og fire yderligere truer med nye udbrud.

Claus Lunau

Ny supervulkan fundet ud for Alaska

Seks vulkaner i øgruppen Aleuterne mellem Alaska og Rusland ser ud til at trække på det samme gigantiske magmakammer. Vulkanens seneste superudbrud var for ca. 600.000 år siden, mens et mindre udbrud fandt sted for 70.000 år siden.

NASA & Claus Lunau

Yellowstone begravede USA

Den berygtede Yellowstone-supervulkan i det nordvestlige USA var senest i udbrud for 630.000 år siden. Aske fra det gigantiske udbrud er fundet fra Mexico i syd til Canada i nord og fra Californien i vest til Mississippi i øst.

Shutterstock & Claus Lunau

Campi Flegrei truer Europa

Tæt på Napoli og Vesuv ligger Campi Flegrei. Selvom den undersøiske vulkan endnu ikke har haft et superudbrud, har den potentiale til at dække Europa med aske. Det seneste større udbrud for 39.000 år siden sprængte vulkankeglen bort.

Shutterstock & Claus Lunau

Paektu kan vækkes med atomvåben

En af de mindst udforskede trusler mod kloden er supervulkanen Paektu mellem Nordkorea og Kina. Ulovlige atomprøvesprængninger truer med at vække kæmpen, der kan dække det halve Asien med aske og smadre den nordlige halvkugles klima.

Seoul Arts Center & Claus Lunau

Toba sendte Jorden i fryseren

Toba på den indonesiske ø Sumatra eksploderede for omkring 74.000 år siden i det voldsomste udbrud på kloden de seneste to millioner år. Udbruddet formørkede kloden i flere år og førte til et globalt temperaturfald på ti grader.

Shutterstock & Claus Lunau

Taupō er hyperaktiv

På New Zealands nordø ligger Taupō-vulkanfeltet, som for 26.500 år siden stod for klodens seneste VEI-8-udbrud. Taupō oplevede et endnu voldsommere superudbrud for 340.000 år siden, og vulkanen er fortsat meget aktiv.

Shutterstock & Claus Lunau