Asphalt volcano

Syv sjældne vulkaner udspyer asfalt

Der ligger undersøiske asfaltvulkaner på 200 meters dybde ud for Californien.

28. september 2010

Blot 16 kilometer ud for Californiens kyst ligger hele syv gigantiske undersøiske vulkaner. Der er ikke tale om traditionelle lavavulkaner, men om såkaldte asfaltvulkaner. Det er vulkaner, der – når de er aktive – udspyer asfalt i stedet for lava. Den største af vulkanerne, som står på bunden 220 meter under havets overflade, er lige så høj som en seksetagers bygning og har en overflade på størrelse med to fodboldbaner.

Kæmperne blev første gang opdaget i 2007, og siden har forskerne undersøgt dem grundigt. Derfor ved de nu, at vulkanerne blev dannet for mellem 31.000 og 44.000 år siden, da naturligt forekommende olie strømmede op gennem sprækker i havbunden og størknede ved mødet med det koldere havvand. Enkelte steder i området siver der stadig gas og olie ud, men det er flere tusind år siden, at vulkanerne sidst var aktive, lyder det beroligende fra forskerne fra bl.a. University of California. De har flere gange besøgt vulkanerne i ubåde og har taget prøver.

De syv asfaltvulkaner består af sammenlagt ca. 100.000 tons asfalt, som godt nok er størknet, men alligevel temmelig porøst. En sten fra vulkanerne bliver nemlig hurtigt pulveriseret, når den bliver lagt i en morter og stødt, har forskerne observeret. De første asfaltvulkaner blev opdaget i 2003, og siden er de fundet flere steder i verden. Kun ganske få af dem er stadig aktive.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.