Shutterstock

Verdens største aktive vulkan er gået i udbrud

Mauna Loa på Hawaii er i udbrud for første gang siden 1984.

Mauna Loa, verdens største aktive vulkan, er gået i udbrud i øgruppen Hawaii i USA for første gang i næsten 40 år.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Nattehimlen over Hawaiis største ø glødede, mens varm lava flød frem.

Lavaen bliver indenfor vulkanen og truer ikke indbyggere, der bor i området omkring den, oplyser USA's Geologiske Institut (USGS).

Advarsel mod gasser og aske

Instituttet har dog advaret mod, at vulkanske gasser og fin aske kan drive fra vulkanen.

Aske kan især skade biler og bygninger samt forurene vandforsyninger og dræbe vegetation, mens det hos mennesker kan irritere øjne og lunger, oplyser det amerikanske meteorologiske institut ifølge CNN.

Mauna Loa strækker sig til 4169 meter over Stillehavets overflade. Den er en del af den kæde af vulkaner, der har formet øerne, der i dag udgør Hawaii.

Sidste gang vulkanen var i udbrud var i marts og april 1984. Her sendte den en strøm af lava i retningen af Hilo, den største by på øen, blot otte kilometer fra byen.

Vulkansk aktivitet Yellowstone
© Shutterstock

Læs også:

Hawaiis myndigheder oplyser, at evakueringsmuligheder er tilgængelige, men at der for nu ikke er nogen tegn på, at lava vil true beboede områder. Der er heller ikke udstødt evakueringsordrer.

Omkring halvdelen af alle Mauna Loas registrerede udbrud har begrænset sig til vulkanen, lyder det fra myndighederne.

Flyselskabet South West Airlines har mandag aflyst sin afgange fra Hilos lufthavn. Fem fly til og fra Honolulu er aflyst.

Mauna Loas bjergtinde ligger blot 34 kilometer vest for Kilauea, en mindre vulkan. Den gik i udbrud i 2018 og ødelagde her flere end 700 huse og tvang dermed adskillige af øens indbyggere til at forlade deres hjem.