Hvorfor udspyer vulkaner aske?

Vulkaner udspyer en masse aske, men hvor kommer det fra?

Smoking volcano

Vulkansk aske er ikke aske i traditionel forstand. Normalt er aske det, der er tilbage, når organisk materiale er brændt, og den definition omfatter ikke det, der kommer ud af vulkaneri store skyer. Når det fineste materiale fra vulkaner alligevel kaldes for aske, skyldes det, at det ligner og opfører sig som rigtig aske. Men det dannes på en helt anden måde.

En vulkan opstår der, hvor magma fra Jordens indre presser sig helt frem til overfladen gennem jordskorpen. Det sker ofte, hvor skorpen er tynd, og der samtidig er magmaovertryk. Mens magmaen baner sig vej opad, udsættes den for lavere og lavere tryk fra omgivelserne.

Når den til sidst kommer ud ved overfladen, sker et sidste voldsomt trykfald, hvor magmaen lynhurtigt køler ned. Herved skabes et fint, størknet pulver, som vi kalder aske.

Noget af asken bliver i krateret, mens resten kan løftes 20 kilometer op med den søjle af glohed luft, der skabes over vulkanen. Der er stor forskel på, hvor meget aske forskellige vulkaner danner. Generelt danner stratovulkaner med sejtflydende magma mere aske end vulkaner med letflydende magma.