Vulkanudbrud skaber frygt for nyt Pompeji

En vulkan i Chile er gået i udbrud og sender en flere kilometer høj søjle af aske og røg i vejret. Myndighederne frygter en lavine af aske magen til den, der udslettede oldtidsbyen Pompeji.

Calbuco volcano

Uden varsel og for første gang siden 1972 er en vulkan kaldet Calbuco i det sydlige Chile gået i udbrud og sender lige nu aske og røg op i adskillige kilometers højde.

En kæmpe søjle strækker sig fra vulkanens åbning mod himlen, hvilket har fået myndighederne til at evakuere et område i en radius af 20 kilometer fra vulkanen.

VIDEO: Vulkan i Chile sender askesky mod himlen

Vulkan vækker Pompeji-frygt

Myndighedernes største frygt er, at søjlen af aske vil kollapse på grund af tyngdekraften, hvilket vil sende en såkaldt pyroklastisk strøm ned ad bjergsiden.

En pyroklastisk strøm er en form for lavine af overophedede sten, giftige gasser og vulkansk aske. Strømmen kan ødelægge stort set alt på sin vej og nå en hastighed på op til 700 kilometer i timen.

Vulkan-strømmen er samme type, som i år 79 jævnede byen Pompeji i Italien med jorden, da vulkanen Vesuv gik i udbrud.

Slumrende vulkan siden 1972

Den 2003 meter høje vulkan ligger nær havnebyen Puerto Montt og turistbyen Puerto Varas cirka 1000 kilometer fra Chiles hovedstad, Santiago.

Calbucos seneste udbrud for 43 år siden varede kun fire timer, men i 1961 sendte et stort vulkan-udbrud en askesky helt op i 12-15 kilometers højde.

Se vores store samling af artikler om vulkaner

Chile ligger i vulkan-centrum

Det er ifølge nyhedsbureauet Ritzau anden gang på kort tid, at en vulkan i det sydlige Chile går i udbrud.

  1. marts var det en vulkan ved navn Villarrica, der spyede aske og lava. Der var dog kun tale om et kortvarigt udbrud.

Chile ligger på den såkaldte Ildring og har med 500 potentielt aktive vulkaner verdens andenstørste forekomst af vulkaner kun overgået af Indonesien.

Dræbende vulkan ulmer

Ifølge forskerne er det kun et spørgsmål om tid, før verden atter oplever et masseødelæggende udbrud a la det, der udslettede Pompeji.