2019 – Året der gik i videnskabens verden

Historiens første foto af et altædende sort hul og en T. rex, der generobrer tronen som det største rovdyr på landjorden. Illustreret Videnskabs årbog for 2019 byder dig velkommen til et gensyn med et år, hvor forskerne kunne fejre det ene storslåede gennembrud efter det andet.

Historiens første foto af et altædende sort hul og en T. rex, der generobrer tronen som det største rovdyr på landjorden. Illustreret Videnskabs årbog for 2019 byder dig velkommen til et gensyn med et år, hvor forskerne kunne fejre det ene storslåede gennembrud efter det andet.

ESO/C. Malin

Astronomer præsenterer første foto af sort hul

Den lysende gasskive omkring et aktivt sort hul udsender stråling, som måske kan presse støv og gas sammen til planeter.

Sensationelt har forskerne formået at tage et billede af et af universets mest gådefulde fænomener. Det historiske portræt er resultatet af en mangeårig kraftpræstation og beviser, at galakserne huser gigantiske sorte huller.

Spontane klapsalver brager løs i konferencesalen i Washington, D.C., hvor hjernerne bag et storstilet, videnskabeligt projekt ved navn Event Horizon Telescope holder pressemøde.

Den 10. april kl. 15 dansk tid har forskerne netop præsenteret verdenshistoriens første billede af et sort hul.

Få meget mere rumfart med Illustreret Videnskabs årbog 2019. Lige nu koster den kun 59,50 kroner!

Det skelsættende foto viser en lysende ring, der omgiver det ultimative mørke – en del af universet, som intet, end ikke lys, kan slippe væk fra.

Billedet er det hidtil bedste bevis for, at galakserne rummer enorme sorte huller i deres indre, og bag den sensationelle bedrift står et hold på flere end 200 forskere fra Afrika, Asien, Europa, Nord- og Sydamerika.

Otte af de største teleskoper arbejder sammen

Den teknologi, der har gjort billedet muligt, er en sammenkobling af otte af klodens største radioteleskoper, som befinder sig i stor højde, bl.a. på vulkaner og bjergtoppe, på fire forskellige kontinenter.

Event Horizon Telescope er ikke bare ét teleskop, men et netværk af otte af verdens største radioteleskoper.

I fælles flok zoomer de ind på samme sted på himlen og opfanger elektromagnetisk stråling i form af radiobølger. Samlet fungerer teleskoperne som ét superteleskop.

©

James Clerk Maxwell-teleskopet

Lokation: Hawaii
Diameter: 15 meter

©

Atacama Pathfinder Experiment (APEX)

Lokation: Chile
Diameter: 12 meter

©

IRAM 30m-teleskopet

Lokation: Spanien
Diameter: 30 meter

©

Large Millimeter-teleskopet

Lokation: Mexico
Diameter: 50 meter

©

Submillimeter Array

Lokation: Hawaii
Diameter: Otte koordinerede 6-meterteleskoper

© ESO/C. Malin

Atacama Large Millimeter Array (ALMA)

Lokation: Chile
Diameter: 54 teleskoper på 12 meter og 12 teleskoper på 7 meter

©

South Pole-teleskopet

Lokation: Antarktis
Diameter: 10 meter

©

Submillimeter-teleskopet

Lokation: USA
Diameter: 10 meter

Efter mange års forberedelse lykkedes det i foråret 2017 forskerne at få Event Horizon-teleskoperne til at arbejde sammen om det fælles mål: at tage et billede af det usynlige.

Supercomputere forvandler data til billede

I april 2017 stiller teleskoperne skarpt på hullet. To år senere har forskerne omsat dataene til et foto.

Teleskoperne retter ind

De otte teleskoper zoomer ind på det sorte hul i Messier 87. De er synkroniseret med atomure og fungerer som ét kæmpeteleskop.

Signaler konverteres

De analoge signaler fra hvert af de otte teleskoper konverteres til digitale signaler. Alle dataene gemmes på harddiske, der vejer et halvt ton.

Data sendes med fly

Samlet består datamængden af fem petabytes. Den mængde er for stor til at sende over internettet og bliver i stedet fløjet til datacentrene.

Computere fordøjer data

Klynger af computere på datacentre i Massachusetts, USA, og i Bonn i Tyskland konverterer vha. nyudviklede algoritmer data til et billede.

Billedet fremkaldt

Det færdige billede viser skyggen af det sorte hul. Hullet er omgivet af en skive af lysende gas og plasma, som hullet er ved at fortære.

Klokken er lidt over halv ni om morgenen den 10. marts, da det slanke Boeing 737 Max 8-passagerfly fra Ethiopian Airlines planmæssigt klatrer op mod skyerne fra lufthavnen i Addis Abeba.

Med 149 passagerer og otte besætningsmedlemmer ombord er flyet på vej til Nairobi i Kenya, men blot seks minutter efter afgang dykker det pludselig stejlt og styrter til jorden.

Alle ombord omkommer ved katastrofen, der giver uhyggelige mindelser om et styrt med præcis samme flytype lidt over fire måneder tidligere: Den 29. oktober 2018 omkom 189 mennesker, da et Boeing 737 Max 8-fly fra det indonesiske selskab Lion Air forulykkede i Javahavet blot 12 minutter efter afgang fra Jakarta i Indonesien.

Det første Boeing 737 Max 8-fly blev sat i rutefart i maj 2017. De to styrt har dermed ramt en af verdens nyeste flytyper, der er spækket med elektroniske sikkerhedssystemer, som netop burde forhindre ulykker.

Sorte bokse afslører katastrofale fejl

Men Ethiopian Airlines-flyets sorte bokse, der bliver fundet dagen efter katastrofen, afslører overraskende, at det netop er elektronikken, der har svigtet.

Flyets to piloter har – trods ihærdige forsøg på at redde maskinen og de ombordværende – ikke haft en jordisk chance.

Dyk ned i årets største dramaer i Illustreret Videnskabs årbog 2019

Kødfri bøf bløder og smager som oksekød

Lækkersultne kunder står i kø for at sætte tænderne i den nye bøf, da fastfoodgiganten Burger King den 1. april lancerer sit nyeste slagnummer, den kødfrie Impossible Whopper.

59 af kædens restauranter i St. Louis-området i Missouri, USA, har sat den banebrydende burger på menukortet, og planen er, at den inden årets udgang skal være et fast indslag på alle kædens restauranter i USA og i store dele af den øvrige verden.

På premieredagen bliver Whopperen stort set revet væk, og den får rosende ord med på vejen: Bøffen er rød, saftig og velsmagende, melder kunderne.

Flere måneder efter lanceringen har leverandøren, californiske Impossible Foods, stadig svært ved at følge med efterspørgslen på bøffen, der er helt fri for kød og først og fremmest består af proteiner og fedtstoffer fra planter.

Illustreret Videnskabs årbog giver dig overblikket over de største videnskabelige gennembrud i 2019!

Hæmoglobin tilsættes farsen

I modsætning til konkurrerende produkter af plantefars indeholder bøffen desuden en særlig ingrediens, der får det kødfrie produkt til at ligne og smage som en bøf af kød: Farsen er tilsat 2 pct. leg-hæmoglobin, som er et protein, der findes naturligt i sojabønneplantens rødder og minder om hæmoglobin, der er blodets iltbindende protein.

Den nye burger er et alternativ til den klimabelastende oksekødsbøf, og også kunstigt fremstillede fisk og mælkeprodukter vinder i øjeblikket frem.

Næringsindholdet i de to bøftyper er stort set det samme. Begge indeholder 212 ka­lo­ri­er og 12 gram fedt pr. 100 gram.

Den kødfrie variant fra firmaet Impossible Foods rummer 17 gram protein, den traditionelle bøf 28 gram. Klimapåvirkningen er derimod vidt forskellig: Veganerbøffen udleder 90 pct. mindre CO2 end bøffen af kød.

©

Burger med plantefars

CO2-udslip: 0,35 kg
Landbrugsjord: 0,25 m2
Vandforbrug: 10,7 liter

©

Burger med oksekød

CO2-udslip: 3,1 kg
Landbrugsjord: 6,2 m2
Vandforbrug: 85 liter

Læs alt om dette og andre gennembrud i Illustreret Videnskabs årbog 2019

Illustreret videnskabs årbog for 2019

llustreret Videnskabs store årbog giver dig et levende overblik over hele året. Glæd dig til timevis af underholdning med årets mest lovende opfindelser, vigtigste opdagelser og største dramaer.

  • Astronomer præsenterer historiens første foto af sort hul
  • NASA-sonde besøger isklode i Solsystemets yderste afkrog
  • Havets hersker skal redde liv – hvidhajens gener er nu kortlagt
  • 3D-printede blodårer baner vej for kunstige organer
  • Fremtidens rumtaxaer er klar til takeoff
  • Boeing-fly ramt af katastrofe
  • Ny menneskeart dukker op i filippinsk grotte
  • Astronaut-tvillinger løser vægtløshedens gåder
  • Kødfri bøf bløder og smager som oksekød
  • Raket sørger for lynhurtigt internet fra rummet

Bestil din årbog i dag og få en 2020-kalender med helt gratis!