Astronomer præsenterer første foto af sort hul
Sensationelt har forskerne formået at tage et billede af et af universets mest gådefulde fænomener. Det historiske portræt er resultatet af en mangeårig kraftpræstation og beviser, at galakserne huser gigantiske sorte huller.
Spontane klapsalver brager løs i konferencesalen i Washington, D.C., hvor hjernerne bag et storstilet, videnskabeligt projekt ved navn Event Horizon Telescope holder pressemøde.
Den 10. april kl. 15 dansk tid har forskerne netop præsenteret verdenshistoriens første billede af et sort hul.
Få meget mere rumfart med Illustreret Videnskabs årbog 2019. Lige nu koster den kun 59,50 kroner!
Det skelsættende foto viser en lysende ring, der omgiver det ultimative mørke – en del af universet, som intet, end ikke lys, kan slippe væk fra.
Billedet er det hidtil bedste bevis for, at galakserne rummer enorme sorte huller i deres indre, og bag den sensationelle bedrift står et hold på flere end 200 forskere fra Afrika, Asien, Europa, Nord- og Sydamerika.
Otte af de største teleskoper arbejder sammen
Den teknologi, der har gjort billedet muligt, er en sammenkobling af otte af klodens største radioteleskoper, som befinder sig i stor højde, bl.a. på vulkaner og bjergtoppe, på fire forskellige kontinenter.
Efter mange års forberedelse lykkedes det i foråret 2017 forskerne at få Event Horizon-teleskoperne til at arbejde sammen om det fælles mål: at tage et billede af det usynlige.
Få hele historien om billedet af det sorte hul i Illustreret Videnskabs årbog 2019
Boeing-fly ramt af endnu en katastrofe
Klokken er lidt over halv ni om morgenen den 10. marts, da det slanke Boeing 737 Max 8-passagerfly fra Ethiopian Airlines planmæssigt klatrer op mod skyerne fra lufthavnen i Addis Abeba.
Med 149 passagerer og otte besætningsmedlemmer ombord er flyet på vej til Nairobi i Kenya, men blot seks minutter efter afgang dykker det pludselig stejlt og styrter til jorden.
Alle ombord omkommer ved katastrofen, der giver uhyggelige mindelser om et styrt med præcis samme flytype lidt over fire måneder tidligere: Den 29. oktober 2018 omkom 189 mennesker, da et Boeing 737 Max 8-fly fra det indonesiske selskab Lion Air forulykkede i Javahavet blot 12 minutter efter afgang fra Jakarta i Indonesien.
Det første Boeing 737 Max 8-fly blev sat i rutefart i maj 2017. De to styrt har dermed ramt en af verdens nyeste flytyper, der er spækket med elektroniske sikkerhedssystemer, som netop burde forhindre ulykker.
Sorte bokse afslører katastrofale fejl
Men Ethiopian Airlines-flyets sorte bokse, der bliver fundet dagen efter katastrofen, afslører overraskende, at det netop er elektronikken, der har svigtet.
Flyets to piloter har – trods ihærdige forsøg på at redde maskinen og de ombordværende – ikke haft en jordisk chance.
Dyk ned i årets største dramaer i Illustreret Videnskabs årbog 2019
Kødfri bøf bløder og smager som oksekød
Lækkersultne kunder står i kø for at sætte tænderne i den nye bøf, da fastfoodgiganten Burger King den 1. april lancerer sit nyeste slagnummer, den kødfrie Impossible Whopper.
59 af kædens restauranter i St. Louis-området i Missouri, USA, har sat den banebrydende burger på menukortet, og planen er, at den inden årets udgang skal være et fast indslag på alle kædens restauranter i USA og i store dele af den øvrige verden.
På premieredagen bliver Whopperen stort set revet væk, og den får rosende ord med på vejen: Bøffen er rød, saftig og velsmagende, melder kunderne.
Flere måneder efter lanceringen har leverandøren, californiske Impossible Foods, stadig svært ved at følge med efterspørgslen på bøffen, der er helt fri for kød og først og fremmest består af proteiner og fedtstoffer fra planter.
Illustreret Videnskabs årbog giver dig overblikket over de største videnskabelige gennembrud i 2019!
Hæmoglobin tilsættes farsen
I modsætning til konkurrerende produkter af plantefars indeholder bøffen desuden en særlig ingrediens, der får det kødfrie produkt til at ligne og smage som en bøf af kød: Farsen er tilsat 2 pct. leg-hæmoglobin, som er et protein, der findes naturligt i sojabønneplantens rødder og minder om hæmoglobin, der er blodets iltbindende protein.
Den nye burger er et alternativ til den klimabelastende oksekødsbøf, og også kunstigt fremstillede fisk og mælkeprodukter vinder i øjeblikket frem.
Læs alt om dette og andre gennembrud i Illustreret Videnskabs årbog 2019
Illustreret videnskabs årbog for 2019
llustreret Videnskabs store årbog giver dig et levende overblik over hele året. Glæd dig til timevis af underholdning med årets mest lovende opfindelser, vigtigste opdagelser og største dramaer.
- Astronomer præsenterer historiens første foto af sort hul
- NASA-sonde besøger isklode i Solsystemets yderste afkrog
- Havets hersker skal redde liv – hvidhajens gener er nu kortlagt
- 3D-printede blodårer baner vej for kunstige organer
- Fremtidens rumtaxaer er klar til takeoff
- Boeing-fly ramt af katastrofe
- Ny menneskeart dukker op i filippinsk grotte
- Astronaut-tvillinger løser vægtløshedens gåder
- Kødfri bøf bløder og smager som oksekød
- Raket sørger for lynhurtigt internet fra rummet