2021 – Året, der gik i videnskabens verden

Selv i coronatider står de fascinerende forskningsgennembrud i kø – alle årets højdepunkter er samlet og flot præsenteret i årbogen. Tag med på en forrygende rundtur til forskernes frontlinjer.

De seneste år har budt på en perlerække af videnskabelige kraftpræstationer:

Astronomerne har taget historiens første billede af et sort hul, lægerne har udviklet verdens første mRNA-vacciner, palæontologerne har fundet beviser for, at dinosaurer svømmede og jagede under vand, og 3D-printere kan nu fremstille alt fra organer til huse og broer.

Intet tyder på, at fremtiden bliver mindre exceptionel – tværtimod.

Nu kan du begave dine nærmeste med indsigt i kommende videnskabelige gennembrud. Og det er ikke småting, der venter forude:

Ny vaccinetype kan kurere kræft, malaria og sklerose

Historiens første mRNA-vacciner er udviklet under coronapandemien. Gennembruddet har banet vej for en regulær vaccinerevolution, hvor forskere verden over er i fuld gang med at fremstille mRNA-vacciner til behandling af bl.a. bryst-, lunge- og prostatakræft samt infektionssygdomme som HIV, tuberkulose og malaria.

Rovdinosaur fundet på rede med æg og fostre

I Kina har palæontologer fundet et uhyre sjældent fossil af en rovdinosaur på en rede med klækkeklare æg. Den sensationelle opdagelse sladrer om dinosaurernes yngleadfærd og viser, at nogle arter rugede på æggene ligesom nulevende fugle.

Støvsuger fjerner CO2 fra atmosfæren

Kloden sveder, drukner, smelter og brænder – men heldigvis råder forskerne over mange af de værktøjer, der kan redde planeten fra klimakatastrofen. I Island åbnede i 2021 verdens største CO2-fangstanlæg, som skal hive drivhusgas ud af atmosfæren. Og med teknologien Power-to-X forvandles overskudsstrøm fra solceller og vindmøller til klimavenlige brændstoffer til biler, fly og skibe.

Rumsonde puffer asteroide af banen

For første gang tester forskerne, om det er muligt at skubbe en asteroide ud af kurs. NASA’s rumfartøj DART smadrer direkte ind i asteroiden Dimorphos i en manøvre, der skal vise, om det lader sig gøre at omdirigere gigantiske rumsten med kurs mod Jorden. Hvis forsøget lykkes, vil en milepæl være nået i kampen for at forsvare vores planet mod et katastrofalt meteornedslag, der kan lægge en millionby eller endda et helt kontinent øde.

Førerløse Tesla-taxier triller i tunneler i Las Vegas

I et LED-belyst tunnelsystem under et kæmpe kongrescenter i den amerikanske spilleby kører nu en flåde af Teslaer fra station til station med 4400 passagerer i timen. Transportsystemet i Nevada er det første af sin art og forkorter rejsetiden fra 45 til 2 minutter. Turen foregår helt uden menneskehænder på rattet, og planen er at udbygge med en ca. 430 km lang tunnel til Los Angeles i Californien.

Illustreret Videnskabs årbog for 2021

Illustreret Videnskabs store årbog giver dig et levende overblik over hele året.
Glæd dig til timevis af underholdning med årets mest lovende opfindelser, vigtigste opdagelser og største dramaer.

Bogen bugner af tankevækkende artikler og fængende billeder – du kan bl.a. læse om disse nyheder:

  • Ny slankemedicin får kiloene til at rasle af
  • Mini-helikopter letter fra Mars
  • Gigantisk fragtskib sætter prop i Suezkanalen
  • Havmøllernes konge høster grøn strøm til 20.000 hjem
  • Internettet får sin egen Mona Lisa