5 tv-programmer, der gør dig klogere

ANNONCE | Vi har samlet fem lærerige programmer til dig, som gerne vil forene underholdning med ny og spændende viden.

© National Geographic+

Hvis du er nysgerrig på verden omkring dig, findes der mange måder, du kan tilegne dig ny viden på. En sjov måde er, når du kan lære en helt masse ved bare at læne dig tilbage i sofaen og tænde for dit tv. Der findes nemlig et hav af spændende tv-programmer, som rent faktisk kan gøre dig endnu klogere.

Vi har samlet fem programmer, som både giver dig ny viden og underholder dig - og du kan se dem alle hos YouSee. Her kan du blande en tv-pakke med præcis de tv-kanaler og streamingtjenester, du gerne vil se. Desuden kan du nemt og hurtigt skifte ud, hvis du istedet ønsker en anden kanal.

1. Oplev fremtiden på planeten Mars

Serien Mars fra 2016 var en kæmpe succes, og nu er efterfølgeren kommet. Med et miks af fiktionsscener og nutidige interviews med videnskabsmænd og forskere inden for rumteknologi, undersøgte etteren, hvordan det i 2033 ville være muligt at rejse til og skabe liv på Mars. Mars 2 stiller i stedet spørgsmålene: Hvordan undgår vi at begå de samme fejl på Mars, som vi har lavet på jorden? Hvordan kan vi bedst muligt bygge en eksistens og tilværelse på en ny planet? Dels bringer det noget drama med sig blandt seriens karakterer, men der stilles samtidig skarpt på, hvordan vi har behandlet vores klima, og hvordan det kunne gøres anderledes på en anden planet.

Se den på: National Geographic+, hvor du kan streame både sæson 1 og 2

Se det, hvis: Du er interesseret i rumrejser og klimaforandringer og er nysgerrig på, hvilke udfordringer såvel som muligheder vi står med i fremtiden.

© National Geographic+

2. Ny teknologi løser gamle mysterier

Mysteries of the Missing fra 2017 stiller skarpt på, hvordan store skibe, fly, steder og endda mennesker kan forsvinde i en moderne verden fyldt med overvågning, GPS og datatracking. Det er den Emmy-vindende skuespiller Terry O’Quinn, mest kendt for sin rolle i Lost, som er programseriens vært. Han får hjælp fra efterforskere, videnskabsmænd og andre fagfolk, som bruger moderne teknologi til at undersøge, hvordan forskellige ting pludselig kan være forsvundet - og hvor de kan være forsvundet hen. De undersøger uløste mysterier som for eksempel Malaysian Airlines Flight 370, Bermuda-trekanten og Alcatraz-flugten fra 1962. Indtil videre findes der en sæson bestående af otte afsnit.

Se den på: Discovery Science

Se det, hvis: Du er vild med konspirationsteorier, krimier og mystiske sager, som skal løses med moderne teknologi.

© Discovery Science

3. Quizzen, der får dig til at tænke og grine

QI (Quite Interesting) er en engelsk tv-quiz produceret af BBC siden 2003. Det var førhen skuespiller og komiker Stephen Fry, som var vært, men i 2016 overtog den danskfødte komiker Sandi Toksvig værtsrollen. I programmet skal fire kendte paneldeltagere svare på vanvittigt svære spørgsmål, som typisk tager udgangspunkt i myter, historie eller naturvidenskab. Deltagerne får point for korrekt svar, men der tildeles ligeledes point for kreative, originale og sjove svar, så quizzen både bliver lærerig og sjov.

Se den på: BBC Brit

Se det, hvis: Du godt kan lide hjernevridende quizzer, uden det bliver for seriøst eller kedeligt - og forbered dig på en masse sort humor.

© BBC Brit

4. Lær om hverdagens produktioner

How It’s Made er en canadisk dokumentarserie, der har været sendt siden 2001. Her undersøges det, hvordan alverdens ting er blevet til, bliver produceret, og hvordan de i virkeligheden fungerer. I hvert afsnit tages der udgangspunkt i tre-fire produkter, man oftest kender fra dagligdagen. Det kan være alt lige fra cowboybukser, cornflakes og staniol til voksfigurer, skateboard-hjul og kontaktlinser. Programserien har været så populær, at der indtil videre findes hele 403 afsnit fordelt på 31 sæsoner.

Se den på: Discovery Channel

Se det, hvis: Du er nysgerrig på selv de mindste ting og ønsker at se, hvordan man fra start til slut har udviklet genstande, du er i kontakt med hver eneste dag.

© Discovery Channel

5. Kan vi få svar på livets store spørgsmål?

Couple Thinkers er en Viaplay Original-dokumentarserie fra 2017, som både er informativ og underholdende. Tidligere talkshow-vært Craig Ferguson og hans kone Megan går på jagt efter eksperter, der kan hjælpe dem med at besvare nogle af livets store spørgsmål som: ”Hvornår er vi nødt til at forlade denne planet?” og ”Kan vi stoppe med at aldres?”. Trods de tankevækkende og store emner, tages det op på en letforståelig, humoristisk måde i øjenhøjde. Serien består af seks afsnit af ca. 30 minutters varighed.

Se den på: Viaplay

Se det, hvis: Du kan lide at fundere over og debattere livets store spørgsmål, men uden det bliver tungt og uhåndgribeligt.

Bland din egen underholdningspakke

Synes du, at programmerne lyder spændende, men har du ikke kanalerne? Så kan du nemt få adgang til dem med Bland Selv fra YouSee. Her kan du frit blande en tv-pakke med præcis de tv-kanaler, du gerne vil se. Du kan vælge mellem mere end 50 kanaler, hvoraf mange er spændende nichekanaler som for eksempel NatGeo Wild, History Channel og Discovery Science. Du kan endda også vælge streamingtjenester som fx HBO Nordic, Nat Geo+ og Viasat Film inkl. Viaplay.

Bland din egen tv-pakke hos YouSee her.