Shutterstock

1000 forskere afliver kød-debat: Kød er vigtigt for vores helbred

Det kan være ødelæggende for både helbred og samfundets trivsel helt at udelukke kød fra vores kost, skriver en stor gruppe internationale forskere.

Vi mennesker har i over tre millioner år spist kød, men i de senere år har der været et kæmpe pres på samfundet for at udfase kødet og stile efter en kødfri eller vegansk kost. Argumentet har bl.a. været, at undersøgelser kæder indtag af kød sammen med en række sundhedsproblemer.

Det har en gruppe forskere nu sat sig imod og udtaler, at der ikke er videnskabeligt belæg for, at kød skader helbredet. Tværtimod, siger de, er kød en vigtig kilde til protein af høj kvalitet, og indeholder samtidigt vigtige næringsstoffer som B12-vitamin, jern og zink. Disse kan det være svært at få nok af, hvis man udelukker kød fra kosten.

Vender tommelfingeren nedad

Kød er blandt andet blevet beskyldt for at give en øget risiko for urinvejsinfektioner, hjerte-kar-sygdomme og kræft. I 2019 offentliggjorde forskere en undersøgelse (Global Burden of Diseases, Injuries, and Risk Factor Study), hvor de skrev, at kost med meget kød var skyld i knap 900.000 årlige dødsfald på verdensplan.

Det er denne undersøgelse, som næsten 1000 forskere fra førende universiteter i hele verden nu har givet en tommelfinger nedad ved at underskrive The Dublin Declaration of Scientists. I denne deklaration bliver i alt ni videnskabelige undersøgelser brugt som løftestang for, at kød er vigtigt for såvel menneskers helbred som for samfundets trivsel.

Kalder forskning fejlbehæftet

Forskerne bag deklarationen advarer imod de videnskabelige argumenter bag kritikken af kød og siger, at forskningen er fejlbehæftet. De går faktisk så vidt som til at sige, at denne stræben efter kødfrie og veganske diæter kan være ødelæggende for helbredet.

De har blandt andet lavet en kritisk gennemgang af den forskning, der bliver fremsat som argument for, at rødt kød skulle indtage en femteplads på listen over helbredsfarlige fødevarer.

Vigtigt at spise varieret

Efter at have analyseret forskningen konkluderer forskerne bag Dublin-deklarationen, at sammenhængen imellem kødindtag og sygdom er næsten ikke-eksisterende, når kød indgår som del af en ellers sund og varieret kost. Det er ikke kød i sig selv, som giver sundhedsproblemer men derimod sammensætningen af ens øvrige kost.

I den forbindelse pointerer forskerne, at når det daglige indtag af kød er under 75 gram, er der ingen tegn på, at det skulle være usundt.

Styret af interesser og ideologier

”Desværre er den videnskabelige diskussion om en eventuel sammenhæng imellem kødindtag og sygdom ikke længere en gennemskuelig vurdering af det videnskabelige bevismateriale men er derimod påvirket af skjulte dagsordner, særlige interesser og ideologier”, skriver forskerne i Dublin-deklarationen.

De fastholder, at der er videnskabeligt grundlag for, at regelmæssig indtag af kød, mejeriprodukter og æg som led i en sund kost er gavnligt for os mennesker. Samtidig konkluderer deklarationen, at kvæg- og fjerkræhold har stor betydning for vores samfunds trivsel og ikke bør tvinges i knæ af reduktionisme eller fanatisk underkastelse for særlige overbevisninger.

Størsteparten af de forskere, som har underskrevet deklarationen, har ingen relation til kødindustrien men er tilknyttet universiteter over hele verden. Nogle er dog medlemmer af eller sidder i bestyrelsen for organisationer som blandt andet World Farmers’ Organisation (WFO), som har interesser i kvægindustrien.