Shutterstock
C-vitamin i mad

10 fødevarer spækket med mere C-vitamin end en appelsin

Appelsinen er kendt for sit rige indhold på vidundermidlet C-vitamin. Men for eksempel overhaler den røde peberfrugt appelsinens vitaminindhold med længder. Se de mest vitaminrige fødevarer her.

Hvad er C-vitamin?

C-vitamin er det almindelige navn for stoffet askorbinsyre.

Menneskekroppen kan modsat de fleste dyr ikke selv producere C-vitamin. Derfor er vi afhængige af, at indtage C-vitamin gennem vores kost.

C-vitamin er en vigtig byggesten, når kroppen skal danne bindevæv.

Appelsiner indeholder C-vitamin

Appelsinen er kendt for sit rige indhold på vidundermidlet C-vitamin. Men der er andre frugter og grøntsager som indeholder mere.

© Shutterstock

Hvad er C-vitamin godt for?

C-vitamin er mest kendt for at have betydning for kroppens immunforsvar.

Et dagligt indtag af vitaminet kan forebygge sygdomme som hjertesygdomme, højt blodtryk, inflammation, blodpropper i hjernen, leddegigt og kræft.

Og amerikanske forskere har tidligere bevist, at for lidt C-vitamin kan gøre os mennesker mere udsatte for sygdomme.

Hvad er der C-vitamin i?

Appelsinen er efterhånden blevet symbol på C-vitamin. Men det er faktisk ikke retvisende, for der er findes en række frugter og grøntsager, der indeholder mere C-vitamin end appelsinens 45 milligram per 100 gram – en appelsin vejer i sig selv omkring 100 gram.

Den let tilgængelige røde peberfrugt indeholder for eksempel fem gange mere C-vitamin end en appelsin.

Kan man få for meget C-vitamin?

Det er svært at få for meget C-vitamin igennem en almindelig kost. Men hvis man tager det som kosttilskud, må man aldrig tage mere end det anbefalede.

Ernæringseksperter anbefaler, at en voksen indtager 65 til 90 milligram C-vitamin om dagen. Og det kan opnås ved for eksempel bare at spise 100 gram broccoli.

Som udgangspunkt, hvis kroppen bliver mættet af for meget C-vitamin udskilles overskydende mængder i urinen.