Hvad er C-vitamin godt for?
C-vitamin er mest kendt for at have betydning for kroppens immunforsvar.
Et dagligt indtag af vitaminet kan forebygge sygdomme som hjertesygdomme, højt blodtryk, inflammation, blodpropper i hjernen, leddegigt og kræft.
Og amerikanske forskere har tidligere bevist, at for lidt C-vitamin kan gøre os mennesker mere udsatte for sygdomme.
Hvad er der C-vitamin i?
Appelsinen er efterhånden blevet symbol på C-vitamin. Men det er faktisk ikke retvisende, for der er findes en række frugter og grøntsager, der indeholder mere C-vitamin end appelsinens 45 milligram per 100 gram – en appelsin vejer i sig selv omkring 100 gram.
Den let tilgængelige røde peberfrugt indeholder for eksempel fem gange mere C-vitamin end en appelsin.
Kan man få for meget C-vitamin?
Det er svært at få for meget C-vitamin igennem en almindelig kost. Men hvis man tager det som kosttilskud, må man aldrig tage mere end det anbefalede.
Ernæringseksperter anbefaler, at en voksen indtager 65 til 90 milligram C-vitamin om dagen. Og det kan opnås ved for eksempel bare at spise 100 gram broccoli.
Som udgangspunkt, hvis kroppen bliver mættet af for meget C-vitamin udskilles overskydende mængder i urinen.