Advarsel: Kemiske stoffer i neglelak kan medføre livsvarig allergi

En allergisk reaktion giver ikke alene udslæt og rødmen på hænderne. På sigt kan den også give problemer hos tandlægen, eller hvis allergikerne skal have ny hofte.

Afskallede hænder med rødmen og læsioner omkring neglene som konsekvens af en allergisk reaktion. Hænderne her tilhører en ansat i en neglesalon.

© Novelties in Dermatolog; Gatica-Ortega et. al.y,

Videoer og billeder af hævede, røde hænder, der er skallet af omkring neglene, har den seneste tid spredt sig på TikTok.

De bliver delt af kvinder, der har oplevet alvorlige allergiske reaktioner efter at have fået lavet såkaldte akryl- eller gelenegle.

De allergiske reaktioner skyldes en gruppe kemiske stoffer, såkaldte akrylater, der findes i visse typer neglelakker og kunstige negle.

De samme stoffer har været brugt i industrien i en årrække og bliver bl.a. også anvendt i tandplejen.

Det fortæller Jeanne Duus Johansen, der er centerleder på Videncenter for Allergi ved Gentofte Hospital. Hun forklarer, at man op igennem 1980'erne og 1990'erne også så eksempler på svære allergiske reaktioner hos en hel del tandlæger og klinikassistenter, der derfor mistede erhvervsevnen.

Af samme grund har tandlæger i dag skruet markant op for sikkerheden, når de bruger stofferne til hvide tandfyldninger.

Men når det gælder neglelakker og kunstige negle, er sikkerheden stadig et stort problem, konstaterer hun:

“Det er en relativt ny tendens, men gennem de senere år har vi set markant flere udvikle allergiske reaktioner, der kan kobles til neglebehandlinger," siger hun om udviklingen, der ifølge Jeanne Duus Johansen har spredt sig til store dele af Europa.

Akrylater i kunstige negle og neglelakker

De allergiske reaktioner kan opstå, hvis akrylaterne lækker ind i huden omkring neglene - eller ikke bliver hærdet ordentligt under en UV-lampe. En proces, som også er blevet dokumenteret i videnskabelige undersøgelser.

“Hvis stofferne først er hærdet, er der dannet så store molekyler, at det ikke kan irritere immunsystemet,” forklarer Jeanne Duus Johansen og uddyber:

"Så det er i processen mellem, at neglelakken er flydende, og at den er rigtig hærdet, at de kemiske stoffer kan trænge ind gennem huden."

Allergier kan få alvorlige konsekvenser

Og de allergiske reaktioner giver ikke alene udslæt og rødmen. På sigt kan de også give problemer, hvis allergikerne skal have ny hofte eller have tandbehandlinger.

“For når du får lavet negle, bliver du udsat for enormt store mængder af de her kemiske stoffer sammenlignet med, hvis du f.eks. får lagt en hvid plombe hos tandlægen. Derfor er risikoen for at udvikle allergi også meget større ved neglebehandlinger end hos tandlægen," siger Jeanne Duus Johansen og uddyber:

"Når først immunsystemet er primet, og du har udviklet en allergi, reagerer det også på små mængder af stoffet. Der skal meget mere til at blive allergisk end til senere at udvikle en allergisk reaktion, og derfor forventer vi også at se en række medfølgende problemer hos den her gruppe af allergikere med tiden."

Ifølge flere eksperter er omfanget af problemet formentlig underbelyst, fordi man ikke rutinemæssigt tester for de allergier, der knytter sig til neglebehandlingerne.

I en dansk undersøgelse fra 2020 testede forskere 1293 kvindelige patienter for overfølsomhed overfor et specifikt akrylat kaldet HEMA. 31 havde en allergisk reaktion, og ifølge undersøgelsen var gelenegle og UV-neglelak den udløsende årsag til allergien hos omkring 72 procent af dem, der testede positive.