Nu har forskere fra Schmidt Heart Institute i USA lavet en undersøgelse, som viser, at kroppen ofte kommer med små advarselssignaler i de sidste 24 timer, inden hjertet giver op, og at de små tegn ser ud til at være meget forskellige hos mænd og kvinder.
Ét symptom var særligt hyppigt
Forskerne bag undersøgelsen, som er udgivet i det videnskabelige tidsskrift Lancet Digital Health, brugte data fra to forskellige undersøgelser af hjertestop:
Den ene undersøgelse var lavet i multietniske samfund i Ventura County i Californien og det andet i Portland, Oregon.
Deltagerne i undersøgelserne var personer i alderen mellem 18 og 85 år, som blev ramt af et uventet hjertestop, der enten blev overværet af en tilskuer eller personale fra akutberedskabet.
I datamaterialet analyserede forskerne på forskellige symptomer op til det øjeblik, hvor hjerteslagene stoppede: Både enkeltvise symptomer og samlinger af symptomer.
Herefter sammenlignede de resultaterne med en kontrolgruppe, der oplevede lignende symptomer og tilkaldte akut hjælp uden at få hjertestop.
Forskernes analyser viste, at 50 pct. af de 823 personer med pludseligt hjertestop nåede at få mindst ét afslørende symptom i op mod 24 timer, før deres hjerte gav op.
Det hyppigste symptom var åndedød, som 41 pct. af deltagerne oplevede døgnet op til hjertestoppet.
33 pct. af dem oplevede brystsmerter, 12 pct. svedte mere og 11 pct. oplevede det, forskerne kalder anfaldslignende aktivitet.
Men det mest interessante var, at symptomerne så ud til at være ret forskellige for mænd og kvinder.
Hvor mændende oplevede både åndenød, brystsmerter og svedtendens op mod hjertestoppet, var det markant anderledes hos kvinderne:
Her var det kun åndenød, der så ud til at være signifikant forbundet med det meget pludselige stop i hjertets pumpen.
Forskerne håber nu, at deres viden om de forskellige advarselstegn hos mænd og kvinder kan gøre os bedre til at forudsige og forhindre de dødelige hændelser.