Shutterstock
Fødder på badevægt

Ændringer i kropsvægten kan afsløre din risiko for demens

Det er ikke kun overvægt, der øger din risiko for at udvikle demens senere i livet, mener forskere bag ny undersøgelse.

Demens er et stigende sundhedsproblem, der lige nu påvirker mindst 55 millioner mennesker på verdensplan og forventes at ramme hele 153 millioner mennesker i år 2050.

Derfor arbejder forskere over hele verden for at forstå, hvordan vi bremser demens-sygdommene i at udvikle sig, før de svækker hjernen og de mentale færdigheder.

Overvægt er tidligere udpeget som en risikofaktor for at udvikle alzheimer. Men nu viser en undersøgelse udgivet i det videnskabelige tidsskrift Alzheimer’s Association, at særlige mønstre i vores kropsvægt kan have en sammenhæng med udviklingen af demens senere i livet, og at undervægt også spiller en rolle.

Hvad er BMI?

Body Mass Index, BMI, udregnes som vægt i kilo/højde2. Verdenssundhedsorganisationen WHO opererer med følgende BMI-intervaller:

  • <18,5 undervægt
  • 18,5 til 24,99 normal vægt
  • ≥25 overvægt
  • ≥30 fedme

Opdagede særligt mønster

I undersøgelsen analyserede forskerne data fra en langvarig undersøgelse af indbyggere i byen Framingham, Massachusetts. Her blev deltagerne fulgt over en periode på 39 år, hvor kropsvægten blev registreret hvert andet til fjerde år.

Ud af de i alt 14.000 deltagere i undersøgelsen udvalgte forskerne 2405 deltagere i alderen mellem 30 og 50 år uden demens og undersøgte, hvordan deres kropsvægt udviklede sig - både hos dem, der fik demens og dem, der ikke gjorde.

Tallene afslørede, at de deltagere, der først havde et stigende BMI midt i livet og senere et faldende BMI midt i livet, tilsyneladende havde en øget risiko for at udvikle demens sammenlignet med de deltagere, som ikke tabte sig.

Overvægt kan blive skadeligt for hjernen

Resultaterne vækker genklang hos Kasper Jørgensen. Han er neuropsykolog ved Nationalt Videnscenter for Demens i Danmark og følger forskningen tæt.

Kasper Jørgensen forklarer, at vi allerede ved, at overvægt og fedme midt i livet kan øge risikoen for at udvikle demens, da det bl.a. kan føre til for meget insulin i blodet, hvilket kan være skadeligt for hjernen. Desuden tyder andre undersøgelser også på, at undervægt, særligt sent i livet, udgør en risiko i forhold til demens.

Mand med stor mave
© Shutterstock

Læs også:

For ham er det nyt, at forskerne denne gang har kigget på udviklingen i BMI som et forløb og udpeget en særlig risikogruppe, som først tager på og bagefter taber sig. Han opfordrer til at holde godt øje med decimalerne på vægten - særligt som midaldrende.

"Vi kan se en ganske kraftig øgning i risikoen for at udvikle demens senere i livet ved fedme eller overvægt i alderen mellem 45 og 65 år - så man skal især være opmærksom på at holde sig slank som midaldrende, da der er meget at hente," siger han.