Billigere slankemidler er på vej - og de kan være endnu mere effektive

De nye slankemidler forventes klar i løbet af de næste 3-4 år. Et af de nye præparater er på pilleform.

obesitypill

De populære slankemidler Wegovy og Ozempic bremser appetitten med ugentlige injektioner. Et nyt præparat, Orforglipron, har samme effekt, men kommer på pilleform.

© Shutterstock

Vægttabsmedicin går sin sejrsgang for tiden.

Verdens førende medicinalvirksomheder har fundet ud af, hvordan man kan hjælpe folk med at tabe op til tocifrede procentdele af deres kropsvægt, hvor særligt Novo Nordisk’ præparater Ozempic og Wegovy har domineret markedet det seneste år.

Nu er der så to nye slankemidler på vej fra den amerikanske medicinalgigant Eli Lilly.

To præparater, der kan give læger og patienter et større udvalg af muligheder for at behandle overvægt.

Eli Lilly's egne kliniske forsøg tyder nemlig på, at slankemidlerne ikke blot er mere effektive end de lægemidler, der allerede er på markedet.

De bliver sandsynligvis også nemmere at bruge og billigere at købe.

Vægttab nu på pilleform

Et af de præparater, der har fået forskerne op af stolen, er orforglipron.

Ifølge Eli Lilly's egne kliniske forsøg tabte forsøgspersonerne 15-22 procent af deres kropsvægt i løbet af halvandet års behandling.

Orforglipron kommer på pilleform, hvilket gør dem nemmere at tage end de injicerbare præparater, der i øjeblikket udgør det meste af markedet for vægttabsmedicin.

Både Wegovy og Ozempic kræver ugentlige injektioner, hvilket nogle mennesker kan synes er ubehageligt.

Begge disse præparater tilhører desuden en gruppe af molekyler kaldet peptider, som er dyre og arbejdskrævende at producere.

Da Orforglipron er et ikke-peptidmolekyle, som er langt lettere at producere, forventer producenten at slankepillen bliver prissat lavere end Wegovy og Ozempic.

Rekordhøjt potentiale

Mens orforgliprons lavere pris vil kunne tilbyde vægttabsmedicin til en bredere befolkning, vil det andet præparat, Retatrutide, potentielt kunne tilbyde et hidtil uset niveau af vægttab.

Ifølge den amerikanske virksomheds egne forsøg tabte forsøgspersonerne i gennemsnit rekordhøje 24 procent af deres kropsvægt over 11 måneders behandling ved den højeste dosis, der blev brugt i forsøget.

Aktuelt godkendte lægemidler har en tendens til at give omkring 15-20 % vægttab over en tilsvarende periode.

''Retatrutide vil sandsynligvis nulstille vores forventninger til, hvad vi betragter som et effektivt fedmemiddel", siger Amber Alhadeff, der er neurobiolog ved Monell Chemical Senses Center, og som ikke har været involveret i nogen af undersøgelserne, til Nature.

Begge lægemidler er ligesom Wegovy og Ozympic en del af en klasse kaldet glukagon-lignende peptid-1 (GLP-1) receptoragonister.

GLP-1
© Shutterstock

Hvad er GLP-1?

  • GLP-1-baserede lægemidler blev oprindeligt udviklet til behandling af type 2-diabetes, da de kan regulere blodsukkeret, men forskerne fandt ud af, at brugerne også tabte sig betydeligt.
  • Derfor gik medicinalfirmaer som Novo Nordisk og Eli Lilly hurtigt over til at undersøge og anmode om godkendelse af forskellige doser af medicinen som vægttabsbehandlinger.
  • Celler i hele kroppen har receptorer, der genkender GLP-1 - også i tarmen og hjernen.
  • Disse stoffer kan bremse tømningen af maveindholdet, hvilket bidrager til mæthed og regulerer appetitten ved at signalere til hjernen, at kroppen har indtaget nok kalorier. Det ender i sidste ende med at assistere vægttab.

Orforglipron og Retatrutide efterligner begge hormoner produceret af slimhinden i tarmen som reaktion på visse næringsstoffer. Disse hormoner hjælper med at bremse passagen af mad gennem fordøjelseskanalen og sænke appetitten ved at virke på receptorer i hjernen - begge effekter, der reducerer folks lyst til at spise og hjælper dem med at tabe sig.

Mens både Orforglipron og Retatrutide virker på samme måde som Wegovy og Ozempic, så virker præparaterne også på to yderligere hormoner: glucoseafhængigt insulinotropt polypeptid (GIP), som hjælper med at styre blodsukkeret, og glukagon, som kan hjælpe med at undertrykke appetitten og forbrænde mere energi.

Retatrutide interagerer med tre receptorer, der styrer appetitten, hvilket ifølge flere uafhængige forskere er grunden til, at det er så effektivt. Wegovy interagerer med en receptor.

Mens medicinalvirksomhederne fortsætter kapløbet om at udvikle effektive slankemidler, så understreger forskere bredt, at præparaterne vil ikke løse de grundlæggende årsager til overvægt.

Men for folk, der har brug for at finde en hurtig løsning på et fedmeproblem, kan de nye lægemidler være en hjælp.

"Medikamenter er ikke og vil aldrig være den eneste løsning. Men de er et revolutionært skridt fremad i at imødegå epidemien," siger specialist i fedme Beverly Tchang fra Weill Cornell Medicine til Nature.

I Illustreret Videnskab har vi tidligere kunnet fortælle, at en fransk undersøgelse sætter slankemidler, der tilhører GLP-1-klassen, i forbindelse med øget risiko for kræft i skjoldbruskkirtlen. Samtidig klager nogle brugere over vægttabsmedicinens bivirkninger som selvmordstanker samt slap og løs hud efter vægttabet.