Shutterstock
Selvom bananfluerne blev udsat for en mere ekstrem grad af blåt lys, end vi gør i hverdagen, mener forskerne, at lyset fra skærmen kan have samme indvirkning på mennesker.

Blåt lys skaber ubalance i stofskiftet og kan måske forkorte levealderen

For meget skærmtid kan ændre dit stofskifte, så du ældes hurtigere. Det mener en gruppe forskere, der har undersøgt, hvordan blåt lys påvirker bananfluers stofskifte.

Hold dig så langt væk fra skærmen som muligt.

Det foreslår et hold forskere fra Oregon University, der har undersøgt, hvordan metabolitter i bananfluer bliver påvirket af blåt lys.

Metabolitter er en del af vores stofskifte og er med til at sikre, at kroppen kan nedbryde og omdanne kemiske forbindelser som mad eller medicin til andre stoffer, kroppen skal bruge for at holde sig sund.

Undersøgelsen viste, at bananfluer, der levede i mørke, levede længere end de bananfluer, der blev udsat for blåt lys.

Selvom bananfluerne blev udsat for en mere ekstrem grad af blåt lys, end vi gør i hverdagen, mener forskerne, at lyset fra skærmen kan have samme indvirkning på mennesker.

Metabolitbalancen forandres af blåt lys

For at finde ud af, hvordan det blå lys påvirkede fluerne, undersøgte forskerne bananfluernes hoveder for metabolitter efter eksponering for blåt lys.

Lyset skabte særligt ubalance i to typer metabolitter ved de bananfluer, der blev udsat for blåt lys.

Blandt andet steg mængden af succinat, der hjælper celler i kroppen med at fungere og vokse.

Selvom det lyder positivt, forklarer Dr Giebultowicz, at det høje niveau af succinat efter eksponering for blåt lys er som “at have benzin i pumpen, men at benzinen aldrig når ned i tanken”, fordi stoffet flød frit rundt og ikke blev anvendt aktivt til cellefornyelse.

Derudover var der et fald i metabolitten glutamat, der er med til at sikre god forbindelse mellem hjernens neuroner.