Britiske 5-årige er op mod syv centimeter lavere end deres vestlige jævnaldrende

Siden 1985 er britiske børn faldet omkring 30 pladser i internationale målinger af gennemsnitshøjden - og forskere har et bud på hvorfor.

Måling

Det land i verden, der har de højeste børn, er Holland, hvor den gennemsnitlige højde for en 5-årig dreng er 119,6 cm og den gennemsnitlige højde for en 5-årig pige er 118,4 cm.

© Shutterstock

Hundredvis af små genetiske variationer i vores arvemasse har langt størstedelen af ansvaret for, hvor høje vi bliver, men miljømæssige faktorer, som søvn, kost, ernæring og sygdomme kan også spille ind.

Nu viser tal fra den såkaldte Non-communicable risk factor collaboration, som er et globalt netværk af sundhedsforskere, at britiske 5-årige i gennemsnit er omkring syv centimeter lavere end deres jævnaldrende i andre velhavende lande.

Det skriver bl.a. The Guardian og The Times.

I 1985 rangerede 5-årige britiske piger og drenge på en 69. plads ud af 200 lande i en opgørelse over gennemsnitshøjden. På det tidspunkt var de i gennemsnit henholdsvis 111 og 111,4 centimeter i højden.

Nu ligger de britiske piger på en 96. plads og drengene på plads nummer 102 i de internationale målinger med en gennemsnitlig højde for pigerne på 111,7 centimeter og 112,5 centimeter for drengene.

“De er faldet med 30. pladser, hvilket er ret opsigtsvækkende,” lyder det fra Professor Tim Cole, som er ekspert i børns vækstrater ved Great Ormond Street Institute of Child Health under University College London til The Guardian.

“Spørgsmålet er hvorfor?”

Peger på flere årsager

Eksperter peger på, at dårlig kost og generelle besparelser i det nationale sundhedsvæsen, som begyndte i 2010, kan være nogle af årsagerne, og at højden kan være en stærk indikator for børns generelle livsbetingelser, inklusiv sygdom og infektioner, fattigdom, stress og søvnkvalitet.

Professor Tim Cole fra University College London forklarer desuden, at yderligere data, hvor forskere kiggede på højden hos 19-årige, tyder på at økonomiske faktorer rent faktisk kan have en del af skylden for de britiske børns lavere placering internationalt.

Det land i verden, der har de højeste børn, er Holland, hvor den gennemsnitlige højde for en 5-årig dreng er 119,6 cm og den gennemsnitlige højde for en 5-årig pige er 118,4 cm.

I Frankrig er gennemsnitshøjden 114,7 cm for drengene og 113,6 for pigerne. I Tyskland er højden 113,3 cm for pigerne og 114,8 cm for drengene, mens gennemsnitshøjden for en dansk 5-årig pige ifølge målingerne er 118.1 cm og 117.4 cm for drengene.