Vyacheslav Argenberg / http://www.vascoplanet.com/
Røde chilier tørrer i solen

Chili kan lindre smerteplagede diabetespatienter

Den særlige kemiske forbindelse, der gør chili stærk, kan have en opsigtsvækkende effekt - og man behøver ikke at spise chilien.

Der kan være mange komplikationer forbundet med at have diabetes, både type 1 og 2.

En af de mest udbredte følgesygdomme er såkaldt diabetisk nervebetændelse, der også kaldes diabetisk neuropati.

Det er en tilstand, der kan give nedsat følesans, som for nogle betyder, at de ikke mærker, når de får sår og rifter. Derfor kan sygdommen i sidste instans resultere i koldbrand og amputation, oftest af tæer eller fødder.

Andre oplever, at sygdommen giver dem invaliderende smerter, der kan være meget svære at behandle.

Men nu kaster en undersøgelse lys over en mulig virksom kur, der indeholder en - for nogle måske overraskende - hovedkomponent.

Nemlig chili, eller nærmere bestemt den kemiske forbindelse, der får chilien til at brænde på tungen.

Det viser en undersøgelse, der er blevet finansieret af den britiske diabetesforening og bragt i Frontiers in Neurology.

Forbindelsen kaldes capsaicin og har ifølge forskernes resultater tilsyneladende både en evne til at smertelindre og genskabe ødelagte nerver.

Stor effekt ved plasterbehandling

I undersøgelsen deltog 75 personer, der havde diabetes og neuropati.

50 af deltagerne led af neuropatiske smerter. Af dem blev 32 behandlet med et særligt plaster, der indeholdt otte procent capsaicin, og som blev påført i 30 minutter ad gangen på begge fødder.

18 af patienterne blev til gengæld behandlet med den nuværende standardbehandling for deres smerter, mens de øvrige 25 deltagere, der ikke oplevede nogle smerter, også blev behandlet med capsaicinplasteret.

I løbet af undersøgelsen blev deltagerne bedt om at føre en smertedagbog. Samtidig tog forskerne hudprøver fra respondenternes fødder i starten og i slutningen af undersøgelsen.

Efter tre måneder rapporterede de respondenter, der var blevet behandlet med capsaicinplasteret, at deres smerter var reduceret betydeligt sammenlignet med dem, der ikke var blevet behandlet med plastret.

Chilier kan vise sig at være et virksomt middel mod alvorlige nervesmerter i fødderne, som især er almindelige hos diabetespatienter, viser forskning.

© Shutterstock

Det kan ifølge forskerne skyldes, at capsaicin kan blokere smertesignaler fra nerverne, når det bliver smurt på huden.

Endnu mere opsigtsvækkende var det for forskerne, at de personer, der var blevet behandlet med plasteret, viste sig at have fået flere nye nerver i deres hudprøver ved undersøgelsens afslutning sammenlignet med starttidspunktet.

Ifølge forskerne tyder resultaterne på, at capsaicin har en evne til at få de ødelagte nerver til at vokse igen. De understreger dog, at der stadig er brug for mere forskning, før man eventuelt kan begynde at udrulle behandlingen som standard.

Også andre undersøgelser af capsaicins effekt har givet lovende resultater.

Der er nemlig også tegn på, at capsaicin kan fremme helingen af visse hudlidelser som psoriasis.