Shutterstock
Kvinde, seng, søvn

Dårlig søvn giver hjerte-kar-sygdomme

Såkaldt ubevidst vågen tilstand kan øge risikoen for blodprop og åreforkalkning.

For første gang nogensinde har forskere vist en klar sammenhæng mellem frekvensen og længden af såkaldt ubevidst vågen tilstand under søvnen og en forøget risiko for at dø af hjerte-kar-sygdomme.

Undersøgelsen er resultatet af analyser af 8001 mænd og kvinder, og særligt kvinder er udsatte.

Kvinder, der ofte oplever ubevidst vågen tilstand under søvnen, har næsten dobbelt så stor risiko for at dø af en hjerte-kar-sygdom som den almene kvindelige befolkning. Den sammenhæng var mindre klar hos mænd, som kun har en fjerdedel forøget risiko.

Ubevidst vågen tilstand er helt normalt

Ubevidst vågne perioder under søvnen er helt normale. De sker spontant og er en del af kroppens evne til at respondere på potentielt farlige situationer. Kroppen gør sig så at sige klar, fordi den registrerer lyde, smerte, vejrtrækningsproblemer, temperaturændring eller lys.

Ifølge forskerne bag undersøgelsen er det uklart, hvorfor der er forskel på risikoen hos mænd og kvinder. En del af forklaringen kan være, at kvinders kroppe reagerer anderledes på de signaler, der forårsager ubevidst vågen tilstand.

For at slippe for de halvvågne perioder opfordrer forskerne til, at man undgår støj- og lyspåvirkninger, når man skal sove, undgår overvægt, og at man får behandlet evt. søvnapnø.