En af forskernes teorier var, at byldepestens ubønhørlige sejrsgang gennem Europa, Asien og Afrika kunne efterlade markante ændringer i udviklingen af vores immunsystem. Og de fik tilsyneladende ret.
I de gener, der hører til immunsystemet, fandt forskerne fire genetiske variationer, der enten beskyttede mod, eller øgede modtageligheden overfor Y. pestis. Dermed dikterede ændringerne også, hvem, der overlevede pandemien, og hvem, der ikke gjorde.
Gener styrker kroppens soldater
Den mest iøjnefaldende ændring fandt de omkring et gen kaldet ERAP2, som sikrer, at immunforsvaret kan opdage og nedkæmpe infektioner.
Det sker ved hjælp af immunsystemets ædedolke, de såkaldte makrofager, der opsluger og fordøjer virus og bakterier. Herefter klipper makrofagerne bakterierne i stykker og viser dem til immunforsvaret B-celler og T-celler, så de kan sætte ind og angribe - lidt som et internt alarmsystem.
Og nu viser den nye undersøgelse, at personer med to identiske kopier af ERAP2-genet også havde 40 procent større chance for at overleve pest-pandemien, end dem, der ikke havde.
Øger risikoen for alvorlige sygdomme
Overleverne var dermed også i stand til at videreføre de særlige genetiske variationer til deres efterkommere, som stod stærkere i forhold til den bølge af pandemier, der fulgte i årerne efter.
Men hvor de særlige genetiske variationer fungerede som et forsvarsværn mod den altomsluttende plage i middelalderen, kan de præcis samme variationer i dag øge risikoen for autoimmune sygdomme, som fx leddegigt, diabetes og kronisk tarmbetændelse, hvor immunforsvaret angriber kroppens eget væv. Det skriver forskerne i undersøgelsen.
Forskningsleder Hendrik Poinar fra McMaster University i Hamilton, Canada sammenligner de to kopier af ERAP2-genet med et par sakse, der klipper bakterier og virusser i stykker.
I middelalderen var saksene altafgørende for individets overlevelse, mens de i dag, paradoksalt nok, kan have en uheldig sideeffekt for vores helbred.
"De gener, dine forfædre gav dig, fordi de overlede den sorte død, var skabt til en tid, hvor de smitsomme sygdomme var en stor og almindelig trussel. Men i dag ser de overaktive sakse dit eget væv og angriber det i stedet," siger han til MailOnline.