Shutterstock
Mand ældes

Derfor ældes mænd hurtigere end kvinder

Flere tusinde tvillinger deltog i en ny undersøgelse, som afslører, at mænds biologiske alder generelt er højere end kvinders. Og forskerne bag undersøgelsen har også et bud på hvorfor.

Gennem de seneste 100 år er begge køn generelt blevet ældre og ældre.

Men i de fleste af verdens lande er den forventede levetid for kvinder højere, end den er for mænd - selvom forskellen er blevet mindre de seneste år.

Nu afslører en ny undersøgelse, udført af finske forskere fra University of Jyväskylä, at der også er en forskel på mænd og kvinders biologiske alder dybt inde i vores celler. Og at en del, men ikke hele, forklaringen kan findes i mændenes livsstil.

Flere tusinde tvillinger deltog

Hele 2.240 finske tvillinger deltog i den nye undersøgelse, som er udgivet i det videnskabelige tidsskrift Journals of Gerontology.

Deltagerne blev delt op i to forskellige grupper: den ene gruppe bestod af deltagere i alderen mellem 21-42 år, og den anden bestod af deltagere mellem 50-76 år.

151 af tvillingeparrene var desuden bror og søster, hvilke gjorde det muligt for forskerne at kontrollere for faktorer som gener og miljø.

Kendte skurke kan kickstarte aldringen

For at undersøge deltagernes biologiske alder nærstuderede forskerne en række kemiske ændringer, kaldet metylgrupper, som kan hægte sig fast på vores DNA og slukke for bestemte gener og på den måde diktere, hvordan vi ældes.

Ved at tage en blodprøve på forsøgspersonerne og analysere antallet af metylgrupper kunne forskerne få et præcist smugkig ind i deltagernes biologiske alder.

Samtidig målte forskerne også på forsøgspersonernes BMI og niveau af alkoholindtag, rygning og fysisk aktivitet for at udpege, de miljømæssige skurke der kan kickstarte vores aldring.

Særligt én faktor gjorde forskellen

Resultaterne afslørede, at mændenes biologiske alder var højere end kvindernes i alle aldersgrupperne, men at forskellen var langt større hos den ældre gruppe.

Hvor mændene i den yngre gruppe af tvillinger var mellem 1,2 – 1,3 år ældre end kvinderne målt i biologisk alder, var mændene i den ældre gruppe mellem 3,2 og 4,3 år år ældre - alt efter hvilke aldersmarkører, forskerne kiggede på.

Et højere antal rygere kunne forklare kønsforskellen hos den ældre gruppe af tvillinger, men ikke blandt de unge voksne.

Her kunne en større livvidde til gengæld forklare en del af forskellen på den biologiske alder mellem kønnene. Men ikke hele forskellen.

"Vi kunne også se en forskel i aldringen, som ikke kunne forklares med deltagernes livsstil," oplyser Anna Kankaanpää, der er en af forskerne i en pressemeddelelse.

Ifølge forskerne kan den nye undersøgelse gøre os klogere på, hvordan livsstil og køn kan påvirke vores livslænge.

Samtidig afslører resultaterne, ifølge forskerne, at faldet i antallet af rygere kan være en af forklaringerne på, at forskellen på den forventede levetid mellem mænd og kvinder er blevet mindre de seneste årtier.