Patrick Campbell/CU Boulder.

Derfor bør du altid lukke toiletlåget før du skyller ud

Forskning viser præcis, hvordan en storm af bakterier hvirvler op fra kummen og sætter sig på flader i rummet.

Formålet med et toiletskyl er at få kummens indhold til at forsvinde ud i kloakken.

Men i virkeligheden gør toilettet faktisk både det - og det modsatte.

For når du skyller ud, hvirvler wc’et samtidig et hav a bakterier op og ud i rummet.

Helt ny viden er det ikke, men en undersøgelse publiceret i Scientific Reports tager alligevel detaljegraden i bakteriestormen fra toilettet til nye højder.

Et team af forskere fra University of Colorado Boulder har nemlig brugt laserlys til at påvise, hvad vi ikke kan se med det blotte øje: En potentielt sundhedsskadelig partikelstorm, der spreder sig fra toilettet og ud i rummet.

Se en video af forskernes toiletforsøg her:

Video

Små partikler kan nå ned i lungerne

Eksperimentet viste flere ubehagelige ting.

For det første kunne partiklerne skyde ud med en hastighed på 2 meter i sekundet og nå 1,5 meter ud over toilettet i løbet af bare otte sekunder.

Mens de største dråber lagde sig på overflader inden for få sekunder, svævede de mindre, lettere partikler rundti luften i flere minutter.

Ikke nok med det. De mindre artikler kunne også trænge forbi næsehårene og nå helt ned i lungerne på personer nær toilettet, viser undersøgelsen.

Forskernes simulation af et træk-og-skyl-scenarie foregik på et laboratorium og sprøjtede kun vandpartikler ud i luften.

Men i den virkelige verden vil indholdet af en toiletkumme tælle bakterier som e-coli-bakterier, der findes i vores tarme, c-fifficile-bakterier, der kan giver diarre, og norovirus, der kan give roskildesyge.

En sky af partikler spreder sig fra toilettets kumme, når du skyller ud.

© Patrick Campbell/CU Boulder.

Let at lukke øjnene

Med andre ord er bakterieeksplosionen ikke bare klarm men også potentielt sundhedsskadelig.

For partiklerne kan ende i dit ansigt, lande på din hud - eller komme i kontakt med genstande på dit badeværelse som for eksempel din tandbørste.

"Hvis det er noget, man ikke kan se, er det let at lade som om, det ikke eksisterer," siger professor John Crimaldi fra University of Colorado Boulder, som er forfatter til undersøgelsen.

"Men når man først har set disse videoer, vil man aldrig mere tænke på samme måde om et toiletskyl igen,” siger han og forklarer, at han håber, undersøgelsen vil bidrage til folks bevidsthed om toilettets potentielle bakteriebombe.