Shutterstock
Hundeejer

Derfor bør hundeejere altid samle lorten op

Der er flere vigtige grunde end den åbenlyse ifølge forskere bag flere undersøgelser.

De fleste af os har på et eller andet tidspunkt prøvet at fjerne resterne fra en ildelugtende hundelort, der har arbejdet sig ind mellem rillerne i vores fodtøj.

De fleste ved også, at det, af samme grund, er en god ide at holde nøje øje med, hvor vi træder, når vi bevæger os hen over fortove, græsplæner og gangstier.

Men ud over de åbenlyse grunde til at samle op efter sin hund, er der, ifølge forskerne, også flere andre vigtige årsager, som de færreste måske tænker over. Det skriver The Conversation.

Hundelortene på gader, parker og i bymiljøer kan nemlig udgøre en potentiel sundhedsrisiko for både mennesker og andre kæledyr, da de kan indeholde en tvivlsom cocktail af sygdomsfremkaldende mikroorganismer, der tæller alt fra salmonella til campylobacter og E. Coli.

Efterladenskaberne kan også gemme på flere forskellige parasitter, der potentielt kan overføres og endda bosætte sig i mennesker.

En af dem er den encellede og meget smitsomme giardia-parasit, der udskilles som ægcyster i hundens afføring og overføres til mennesker, hvor parasitten inficerer tarmen og gør værten syg med diarré.

Overførslen kan ske fra selve hundelorten til munden - fx på grund af dårlig håndhygiejne eller gennem forurenet vand, en forurenet fodderskål eller et forurenet område, da parasitten angiveligt kan overleve i månedsvis i bestemte miljøer.

Derfor kan den også let overføres, hvis én hund undersøger en efterladt lort fra en anden, eller hvis en hund fx slikker sig bagi og bagefter slikker en anden hund eller et menneske omkring munden.

Mulig kilde til resistente bakterier

En anden potentiel sundhedsrisiko ved hundelortene er, ifølge forskere, at de kan være en kilde til overførsel af antibiotikaresistente bakterier mellem hunde og mennesker.

I en undersøgelse udgivet i det videnskabelige tidsskrift ScienceDirect i 2016 beskriver et internationalt hold af forskere en stigende bekymring omkring den hurtige spredning af resistente bakterier, som fx MRSA, mellem kæledyr de senere år.

Forskerne nævner også, at spredningen af de modstandsdygtige bakterier potentielt kan udgøre en risiko i forhold til overførsel til mennesker, og at genetiske analyser har afsløret, at bakteriestammerne hos inficerede mennesker og dyr har vist sig at være meget identiske.

I en rapport fra september 2020 udpeger forskere fra University of Technology Sydney desuden hundelort, der skylles med regnvand, som en af årsagerne til vandforurening i en forstad til Sydney.

Forskerne bag rapporten konkluderer dog ikke på, om hundelortene også spiller en rolle for vandforureningen andre steder.