Shutterstock

Derfor skal mænd passe på med alkohol op til en undfangelse

Tidligere har de vordende mødres risikoadfærd været under lup - nu er turen kommet til fædrene.

Livets ubetinget største mirakel er måske at blive forældre til et velskabt barn. Gener spiller naturligvis en rolle, som vi ikke er herre over. Til gengæld er der rigtig mange ting, vi selv kan gøre for, at fosteret udvikles normalt.

Igennem tiderne har videnskaben især haft fokus på kvinden og lavet retningslinjer for, hvad hun især skal sørge for at medtage i sin kost, og hvad hun omvendt skal holde sig fra før og under graviditeten.

Klar opfordring til mænd

Mænd er derimod fløjet elegant under radaren, og der har ikke været særlige ting, de er blevet rådet til at være opmærksomme på.

Men nu kommer forskere med en helt klar og meget utvetydig opfordring til mændene. Der er nemlig en særlig ting, de bør holde meget igen med eller helt undgå i perioden op til undfangelsen – og det er alkohol

Fejlkoder sædcellerne

En gruppe videnskabsmænd fra Texas A&M University har offentliggjort en undersøgelse i tidsskriftet Journal of Clinical Investigation, som viser, at alkohol bogstaveligt talt ”fejlkoder” sædcellerne, så de ændrer den måde, ansigtet og kraniet hos det ufødte barn udvikler sig på.

”Vi observerede, at mænds alkoholindtagelse giver en meget kraftigere tendens til særlige kraniofaciale forskelle, end det er tilfældet med kvinders alkoholforbrug. Denne programmerende effekt, som stammer fra sædcellerne, har en markant indvirkning på ansigtsstrukturen samt den måde ansigtet vokser på og udvikler sig. Når det var mænd, der drak, så vi en markant ændring i ansigtets udformning”, fortæller Dr. Michael Golding, som er adjungerende professor ved School of Veterinary Medicine & Biochemical Sciences og stod i spidsen for undersøgelsen.

Begge forældres alkoholforbrug giver skader

Fænomenet går under betegnelsen FAS (Fetal Alcohol Syndrome) og er foruden abnorme ansigtstræk kendetegnet ved ting som lav fødselsvægt og højde, problemer med centralnervesystemet, hyperaktivitet og ringe koordinationsevne.

Sundhedsmyndigheder over hele verden advarer kvinder imod at indtage alkohol før og under graviditeten, netop fordi det øger risikoen for denne type fosterskader. Men det er først nu med denne amerikanske undersøgelse, at forskerne er blevet opmærksomme på, hvor stor en rolle mandens alkoholindtagelse spiller.

Advarslerne bør gælde begge køn

Forskerne opfordrer derfor til, at sundhedsmyndighederne fremover også advarer mænd mod at indtage alkohol i perioden op til undfangelsen. Både manden og kvinden bør begrænse deres alkoholforbrug eller helt lade være med at drikke, hvis de forsøger at blive gravide.

”Advarslerne på alkoholprodukter bør ikke kun fokusere på moderen men derimod gælde begge forældre. Beslutningen om at drikke kan have signifikante, livsændrende konsekvenser for det ufødte barn. Som det er nu, fortæller advarslen kun en del af historien. Vi skal have denne viden ud til folk så hurtigt som muligt”, mener Dr. Golding.